Att skriva av Stephen King

att skriva

Betyg: ☆☆☆☆
Författare: Stephen King
Originaltitel: On Writing
Översättare: Tore Borglund Janson
Förlag: Bra Böcker (2011)
Antal sidor: 256 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Exempel på var den kan köpas i olika format
Pocket | Adlibris, Bokus, CDON

Beskrivning

Att skriva är en självbiografisk skildring av hur en författare blir till. Den inleds med en berättelse om Kings barndom och hur han tidigt fixerar vid skrivandet. Minnen löper genom uppväxtåren, skoltiden och den svåra tid som ändade i hans första roman, Carrie, vilket ger en annorlunda och oftast mycket rolig bild av hur en författare danas. Därefter övergår han till skrivandets verktyg: hur en skärper och mångfaldigar dem genom övning och hur författaren alltid måste ha dem tillgängliga.

Kommentarer

Att skriva brukar beskrivas som om en av de bättre skrivarhandböckerna och jag är nog beredd att hålla med. Den är en blandning av självbiografi, som ett slags CV för hur en författare danas, och rent praktiska råd. Det är underhållande och inspirerande, och gav mig en riktig kickstart i skrivandet.

Stephen King betonar länken mellan att skriva och att läsa. För att skriva, krävs det att du läser mycket. Du lär dig hur du bygger upp en dramatisk kurva, hur du ska göra, hur du inte ska göra, vad som fungerar, vad som inte fungerar.

Liksom de flesta andra skrivarhandböcker, betonar Att skriva vikten av att skriva ofta och mycket. Men även om King skriver att det är ett jobb, så skriver han även att det är viktigt att det är kul också. Och jag känner att jag hade tappat lite sikte på det hela. Att jag skriver därför att jag älskar det, inte för att pressa ut ett antal ord för att nå det dagliga målet.

Att skriva innehåller även ett av de bästa och mest konkreta tipsen för redigering som jag har läst. Redigering är något jag alltid har kämpat med, därför att folk säger åt dig att du ska stryka, men vad ska du stryka? King visar upp en novell, 1408 ur Everything’s Eventual, i sitt första utkast och sedan efter redigering. Att se vad han hade strukit gav mig en riktig aha-upplevelse. Plus tipset han delade med sig av att efter redigering så ska 10 % av det ursprungliga manuset vara borta. Det gjorde det för min del det verkligen lättare att kill my darlings.

Jag gillar verkligen verktygslådan, särskilt det han skriver om ordförrådet. Det gäller att ta tillvara på sitt ordförråd: har du ett stort ordförråd, utnyttja det. Har du ett mindre ordförråd, använd det till sin maximala potential. Sitt inte och slå i ordboken. Det blir bara stelt och trist då.

Det jag inte gillar är att Att skriva upplevs som lite deterministisk. Antingen är du en bra författare, kompetent författare eller dålig författare. Det finns liten möjlighet att utvecklas mellan dessa olika stadier: en kompetent författare kan aldrig bli en bra författare. Jag tror inte att det är så statiskt.

Att skriva är en annorlunda och inspirerande skrivarhandbok som jag personligen tar med mig en hel del nyttiga tips ifrån.

Andra som bloggat om Att skriva

BoktankenKristina SvenssonStockholmsflickan

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

5 svar på Att skriva av Stephen King

  1. Hej!
    Kul att du länkade till min text om Att Skriva och roligt läsa om dina tankar om den. Jag hade glömt bort det där med 10% bort under redigeringen – det är ett bra råd (jag brukar nog iofs mer redigera bort 50 % :D).

    Lycka till med skrivandet!

    Kristina

  2. Pingback: Månadsrapport: Februari 2014 » C.R.M. Nilsson

  3. Pingback: Kaosutmaningen 2.0 » C.R.M. Nilsson

  4. Pingback: Tisdagsutmaning: Hur skriver du? - C.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.