Biblioteca universal de misterio y terror 2

Omslagsbild Biblioteca universal de misterio y terror 2

Redaktör: José Antonio Valverde
Medverkande författare: Pedro Montero, José León Cano, Victor Rojo, Jean-Paul Dutronc, Bruce G. Bancroft, Joseph Sheridan Le Fanu, Henry W. Bagley
Serie: Biblioteca universal de misterio y terror, #2
Förlag: Ediciones Uve (1982)
Antal sidor: 128 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Jag hittade fem böcker i den här serien på Myrorna för en herrans massa år sedan. När jag läser Biblioteca universal de misterio y terror 2 inser jag att detta ofta rör sig om b-skräck. Det är sällan bra, men språket är oftast relativt enkelt så att jag ändå kan hänga med något sånär i handlingarna.

Biblioteca universal de misterio y terror 2 inleds med Noriko av Pedro Montero. I den får vi följa hur en författare skriver en berättelse om olycklig kärlek och ond bråd död med oanade konsekvenser för de som kommer i kontakt med berättelsen. Rätt okej läsning, tycker jag.

Därefter kommer El regalo de las estrellas (Presenten från stjärnorna) av Peter Van Door. En meteorit slår ned i en mans trädgård och han sparar den som souvenir. Ju mer kontakt med den, desto friskare och mer skärpt blir han, men också fetare, som om något göder honom… Lite lätt lovecraftiansk känsla i den här, men rätt billig känsla.

I El maleficio (Förbannelsen) börjar huvudpersonens fru sakta tyna bort efter att de träffat ett medium. Jag har inte direkt några starka åsikter om den här novellen och den är ganska lätt att glömma bort.

Una dama misteriosa (En mystisk dam) av Victor Rojo ger galen kattkvinna en ny innebörd. En man fascineras av en dam som han alltid ser på samma plats på sin favoritbar. En kväll bestämmer han sig för att följa med henne hem.

I Cangrejos (Krabbor) av Jean-Paul Dutronc drar en man undan duschdraperiet och upptäcker att hans badkar är fullt av krabbor. Alltså, mordiska krabbor… Nu har jag nog ta mig tusan läst allt.

Los mendigos de Isis (Isis tiggare) av Bruce G. Bancroft har en gammal vintagekänsla, som dessvärre inte känns särskilt bra i vår tid. Den spelar på mycket fördomar om Egypten och dess gudar när en man reser till Egypten för att ta reda på vad som har hänt med hans måg.

Ett av de mer kända namnen som bidragit till Biblioteca universal de misterio y terror 2 är Joseph Sheridan Le Fanu. I Asedio a la casa roja (Belägringen av det röda huset) får vi höra om de hemska händelser som drev ett ungt nygift par från huset som var deras bröllopsgåva. Lite småspännande, men med välkända motiv.

Biblioteca universal de misterio y terror 2 avslutas med La sombra de Adam Corman handlar om en hemsökelse. Tycker den bygger upp stämningen på ett fint sätt, även om jag nog inte skulle klassa den som skräck. Allt blir inte skräck per automatik för att det innehåller spöken.

Betyg 2: Den var okej!

Andra böcker i serien

Biblioteca universal de misterio y terror 1 (recension)

Biblioteca universal de misterio y terror 2

Biblioteca universal de misterio y terror 3

Biblioteca universal de misterio y terror 4

Biblioteca universal de misterio y terror 5

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.