Black Books, säsong 1

Omslagsbild Black Books, säsong 1

Skapare: Dylan Moran
Skådespelare: Dylan Moran, Bill Bailey, Tamsin Greig
Produktionsår: 2000
Säsong: 1
Antal avsnitt: 6
Längd: 144 minuter

Misantropiske Bernard Black driver en bokhandel i centrala London. Han dricker alldeles för mycket, röker som en borstbindare och undrar varför kunderna är så oförskämda nog att störa honom för att köpa böcker. När hans revisor flyr undan rättvisan, står Bernard inför att själv deklarera. In i hans liv snubblar då den godhjärtade, men lite småkorkade, Manny som visar sig ha en talang för siffror och bokförsäljning. Bernards bästa vän Fran driver affären bredvid. Tillsammans åstadkommer dessa tre kaos.

Jag har sett en hel del klipp från Black Books på Facebook som har fått mig att vrida mig av skratt. Dessvärre visar sig nästan alla dessa klipp komma från första avsnittet av serien. Även om det är en rolig tv-serie, så håller den inte den höga kvaliteten av dessa klipp hela tiden. Ibland blir det lite väl mycket slapstick över det hela.

Eftersom det är en brittisk serie håller skådespeleriet hög kvalitet. Dylan Moran är perfekt i rollen som den människohatande bokhandlaren vars kundservice lämnar en del att önska. Bill Bailey är underhållande som den stundtals kuvade, stundtals kavata Manny som har mer finkänsla för kundservice än vad Bernard har. Tamsin Greig bjuder på en del skratt som bästa vännen Fran, som försöker lära Bernard lite människovett samtidigt som hon själv saknar en hel del av det. Det blir ett dynamiskt gäng.

Bäst i säsongen är nog avsnittet Cooking the Books, som den inleds med. Det är här vi får stifta bekantskap med karaktärerna, se Bernards ”kundservice” in action och börja ana vilka tokiga situationer de kan hamna i. Även om det är väldigt konstigt så gillar jag även lite särskilt säsongens sista avsnitt, He’s Leaving Home. Manny får nog av Bernards behandling och snubblar in i armarna på en skum fotograf, som blir en sorts sugardaddy för honom. Ett märkligt, surrealistiskt avsnitt som ändå var rätt roligt.

Black Books var kanske inte fullt lika bra som jag hade väntat mig, men jag tycker ändå om den.

Betyg 3: Gillade den.

Andra delar i serien

Säsong 1

Säsong 2

Säsong 3

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i film och tv och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

3 svar på Black Books, säsong 1

  1. Pingback: Black Books, säsong 2 - C.R.M. NilssonC.R.M. Nilsson

  2. Pingback: Black Books, säsong 3 - C.R.M. NilssonC.R.M. Nilsson

  3. Pingback: En bokhandlares dagbok av Shaun Bythell - C. R. M. NilssonC. R. M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.