Black Heart

Innehåller spoilers för tidigare delar i serien.

Omslagsbild Black Heart

Författare: Holly Black
Serie: Curse Workers, #3
Förlag: Gollancz (2013)
Antal sidor: 296 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Av sina bröder har Cassel Sharpe använts som en ovetande lönnmördare, men nu försöker han lägga det bakom sig. Trots att han växt upp i en familj bestående av bedragare försöker han göra gott. Han försöker göra det rätta, även om flickan som han älskar är oundvikligt inblandad i brott. Men linjen mellan rätt och fel blir alltmer suddig. När de federala agenterna han jobbar för ber Cassel göra den enda sak han har sagt att han aldrig skulle göra igen, måste han lista ut vad som är sanning och vad som är bedrägeri. Det är ett farligt spel och Cassel måste kanske göra sin största satsning hittills.

Black Heart är den svagaste delen i trilogin, vilket beror på att handlingen är lite spretig. Det blir för många sidospår som tar fokus från det som egentligen gör Holly Blacks trilogi om berörarna så fascinerande: nämligen Cassel Sharpes bedrägerier och förmåga att alltid hitta ett sätt att överlista sina mycket mäktigare fiender. Även om vissa delar, såsom Cassels klasskamrat som är utsatt för utpressning och behöver hans hjälp, känns onödiga, så är Black Heart ändå mestadels förtjusande mystisk och snårig.

I Black Heart fördjupas också världen då vi går in på djupet vad det innebär att vara en berörare. Inte bara att det innebär att ha krafter, utan varför så många berörare hamnar på fel sida av lagen. Det finns en konstant misstro mot dem. En misstro som politiker tar till vara på för att kunna genomföra scanningar och kontroller, och exkludera dem från vissa jobb bara på grund av en egenskap de föddes med. Det är inte svårt att dra olika paralleller till marginaliserade grupper i vårt eget samhälle. Blacks mening är väl att få oss att tänka, att se det orimliga i det hela.

Däremot kan jag tycka att själva lösningen av Black Heart är lite för lätt. Sättet som Cassel överlistar sin nya, mäktiga fiende på är lite väl enkelt, känns inte helt trovärdigt. Men resten av slutet älskar jag. Det öppna i det. Möjligheterna. Tanken på att jag kommer kunna möta Cassel och Lila runt hörnet. Nu när jag skrev den sista meningen kom jag på att jag knappt nämnt Lila alls i mina recensioner, trots att hon är Cassels stora kärleksintresse. Kanske beror det på att även om deras relation är viktig, så låter inte Black kärlekshistorien ta överhanden.

Black Heart är inte den bästa delen i trilogin, men om du vill ha urban fantasy med noir-känsla så måste du allt ta och läsa Curse Workers-trilogin.

Andra böcker i serien

White Cat (recension)

Red Glove (recension)

Black Heart

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.