Bokbloggsjerka: Årets bästa läsupplevelse

Då var det dags igen: bokbloggsjerka på Annikas litteratur- och kulturblogg. Veckans fråga: Berätta om årets hittills bästa läsupplevelse.

Jag måste erkänna att den var något svår. Jag var tvungen att se vad det var jag hade läst i januari och februari (den här månaden har jag läste en hel del bra böcker, men inget direkt omvälvande).

Till slut valde jag Fragment: Dikter, anteckningar, brev av Marilyn Monroe, eftersom det är en av de böcker som har rört mig mest under året. Jag fick den i födelsedagspresent, till min stora glädje. Efter några sidor hade jag velat träffa henne. Halvvägs igenom skickade hennes smärta pilar i hjärtat på mig. Det var ingen överraskning att hon begick självmord. När man läser den här inser man att hon har kämpat mot depression i större delen av livet och att hon inte alls mådde bra.

Personligen tycker jag att de överdriver hennes talang som diktare, men hon är inte dåligt. Det är inte heller poängen med boken – att framhäva hennes dikttalang, så om du vill läsa Edith Södergran eller T.S. Eliot är det dit du ska vända dig och inte till Marilyn Monroe. Det boken egentligen handlar om är att få en insikt i hennes tankar. Att se bakom Marilyn Monroe sexsymbolen och se henne som den kvinna hon var.

Jag har aldrig sett en Marilyn Monroe-film i hela mitt liv. Men ett av mina absoluta favoritcitat är sagt av henne: ”I’m selfish, impatient and a little insecure. I make mistakes, I am out of control and at times hard to handle. But if you can’t handle me at my worst, then you sure as hell don’t deserve me at my best.”

Avslutningsvis, min favoritbild (och hennes egen) på Marilyn:

Lyssnar på: Idioter på TV
Humör: Omotiverad
Läser: En liten bok om ondska av Ann Heberlein

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

2 svar på Bokbloggsjerka: Årets bästa läsupplevelse

  1. Posted by C.R.M. Nilsson Sun, March 25, 2012 10:49:59 skriver:

    Gör det! 😀 Den rekommenderas varmt.

  2. Posted by Vargnatts bokhylla Fri, March 23, 2012 18:51:59 skriver:

    Den boken vill jag också gärna läsa!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.