Bokbloggsjerka: Att skriva inlägg

Bokbloggsjerka

Idag är en sådan grå och trist dag, riktigt sådant väder som bara gör en urlakad, att det knappt går att glädjas åt att det är fredag. I ett försök att bättra på humöret har jag valt att lyxa till det med chaité medan jag skriver veckans jerkainlägg. Veckans fråga lyder: Det vill säga var (och hur) författar du dina inlägg?

(Jag ber om ursäkt för hur illa det här inlägget är skrivet. Jag har haft svårt att sova större delen av veckan och grammatik och rättstavning har tagit stryk av det.)

Jag har ofta en lös planering som sträcker sig framåt i två veckor, som kan ändras beroende på lite olika infall. Ibland tycker jag att ett inlägg passar bättre en annan dag eller så är det något som framstår som viktigare, och så vidare. Mina inlägg skrivs oftast i soffan eller vid mitt skrivbord. Bara undantagsfall skriver jag inlägg i min säng.

Standardinläggen är ju Top Ten Tuesday på tisdagar, Bokbloggsjerka på fredagar och En smakebit söndag på söndagar. Mellan det satsar jag på ett inlägg varje dag och onsdagar/torsdagar är det bokrecensioner som vankas. På lördagar brukar det handla om nytillkomna böcker eller filmrecensioner. Således är det bara måndagar som är ett öppet kort och det brukar bli lite spontant. Enkäter, inlägg om skrivande, funderingar kring böcker… sådant försöker jag fylla min vecka med.

Jag skriver ungefär sex recensioner i veckan (åtminstone nu när jag har riktigt läsflow, annars är det någonstans mellan två och tre) och brukar göra det på vardagar. Då avsätter jag en och en halvtimme åt recensionsskrivande. Det sker ofta vid mitt skrivbord i samband med att jag är klar med uppsatsskrivandet för dagen. Ofta har jag vissa infallsvinklar klara i huvudet eller så har jag gjort anteckningar i ett dokument så att jag vet ungefär vad jag ska skriva, vilket underlättar. Svårast är när jag inte har starka känslor åt något håll för en bok eller film.

I slutet av veckan försöker jag att ha schemalagt större delen av inläggen för nästa veckan, men oftast blir det att jag får skriva åtminstone något inlägg på morgonen när det ska publiceras.

Regelbunden uppdatering tror jag underlättas av att ha vissa särskilda inlägg på bestämda dagar.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

40 svar på Bokbloggsjerka: Att skriva inlägg

 1. Monika skriver:

  Jag gör ungefär som du, det underlättar att ha inläggen klara i förväg. Om inte annat så minskar det eventuell stress, för ibland kommer ju livet emellan 🙂

 2. ibland kan jag ha saker i huvudet, men planerar inte så noga.

 3. anettesbokboble skriver:

  Så dyktig du er, det var virkelig en gjennomtenkt blogg-plan. Men det regner jeg med at man må ha når man leser så mye og samtidig skriver recensioner/bokomtaler. Håper både vær og soving blir bedre nå som det blir helg 🙂

 4. Anna skriver:

  Jag tycker också att de böcker en varken gillar eller ogillar är svårast att skriva om. Eller sådana som en bara gillar lite, för den delen. Oftast finns det ju liksom ingen anledning till varför jag inte älskar den, för om det funnits en anledning hade jag förmodligen ogillat den mycket mer…

 5. David /OArYA skriver:

  Sex recensioner i veckan?? Där ligger man ju i lä…

 6. Anna skriver:

  Trist att höra att du har det trassligt med sömnen, hoppas det ordnar sig. För mig är ljudböckerna räddningen när jag sover dåligt. Jag lyssnar på en bok, ibland en hel natt, och det gör att jag vilar och ändå har känslan av att göra ngt vettigt … För mig är det en blandning av spontaninfall och planering när jag skriver. Jag gillar att ha ett stort gäng utkast på lut, det gör att jag kan fixa till något ganska snabbt. Jag har som ambition att uppdatera minst två gånger per dag och då får det bli en salig blandning.

  • C.R.M. Nilsson skriver:

   Jo, jag håller på att arbeta med det i samarbete med en sjuksköterska i förhoppning om att komma till botten med det hela. Kanske skulle jag testa att lyssna på en ljudbok.

   Ibland dyker det ju upp något som en bara måste skriva om 🙂 Då får planeringen flytta åt sidan.

 7. Chriss skriver:

  Åh, önskar att jag kunde vara lika välplanerad som dig! Och herrejisses, skriver du 6 recensioner i veckan? Heja dig! 🙂 Jag är lycklig om jag lyckas få till en i månaden…

  • C.R.M. Nilsson skriver:

   Jag måste göra det för att hålla huvudet över vattnet nu när jag läser så mycket. Blir lite stressad av att ha en hög orecenserade böcker. Och fast att jag har skrivit sex den här veckan så har jag fortfarande fem kvar att skriva…

 8. Bokhuset skriver:

  Herregud, jag som tycker jag har många recensioner per vecka, men 6! Jag är imponerad. 🙂

  • C.R.M. Nilsson skriver:

   Jag publicerar inte sex i veckan och skriver bara så många när jag har den här typen av läsflyt. Tycker om att bygga upp en liten buffert ifall jag inte läser så mycket eller inte orkar skriva recensioner någon vecka 😉

 9. Lottens bokblogg skriver:

  Jag har just nu lite skrivkramp vad gäller recensioner så då blir räddningen de andra inläggen. Men jag försöker också ha vissa dagar för recensioner.

 10. Sanna skriver:

  6 recensioner per vecka, det låter ambitiöst!

  • C.R.M. Nilsson skriver:

   Just nu läser jag så mycket att jag måste göra det för att hålla huvudet över vattnet. Jag har skrivit sex denna vecka, men har fem kvar att skriva… Till sist har jag valt en riktig tegelsten för att inte få ytterligare en att skriva!

 11. Jag har bara jerkan som fast inlägg, men kanske borde hoppa på några av de andra också.

 12. Ewa K skriver:

  Fina tips där också!

 13. Boklysten skriver:

  De där mittemellanböckerna är svåra!

 14. A ROOM OF MY OWN skriver:

  mycket imponerad av såväl planering som 6 recensioner/vecka! visst är det svårast att skriva om jaså-böckerna, de som är varken eller

 15. SEX recensioner i veckan??? Hur i alla dagar hinner/orkar du? Otroligt!

  • C.R.M. Nilsson skriver:

   Det går ofta ganska fort för mig att skriva en recension, eftersom jag många gånger får infall till hur jag vill formulera saker och ting redan medan jag läser. Jag skriver två åt gången om flytet ligger på 🙂

 16. Åsa skriver:

  Vissa böcker kan helt riktigt vara mycket svåra att skriva om, helt klart. Fantastiskt läsflow du verkar ha! 🙂

 17. Lena skriver:

  Jag brukar också ha några temainlägg varje vecka. Men jag skulle nog max klara två recensioner per vecka om inte böckerna är riktigt tunna förstås 🙂

 18. Freja skriver:

  Så otroligt välstrukturerad du är, jag älskar det!

 19. Eva Karlsson skriver:

  Jag gör som du och har särskilda inlägg på bestämda dagar. Tycker att det känns bra att ha en struktur att hålla sig till (även om jag ibland kan bli stressad av den). Wow, så många böcker du läser. Känner du att du måste skriva om alla? Jag skriver bara om dem som passar i kategorin Bra läsning. Resten låter jag bli.

  • C.R.M. Nilsson skriver:

   Jag skriver om alla böcker, även de som jag tyckte var dåliga. Men då brukar jag oftast försöka lägga ned mer tankekraft i att uttrycka varför jag inte gillade den och se till att formuleringarna sitter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.