Bokbloggsjerka: Aye, jag läser facklitteratur!

BokbloggsjerkaÄr jag något trött denna fredagsförmiddag när jag först skriver ”bakbloggsjerka”? Jag tycker inte ens om att baka!

Det är bokbloggsjerka hos Annika igen. Den här veckans fråga lyder: Läser du facklitteratur ibland och vad är det i så fall som intresserar dig?

Svaret är ett rungande ja på den här frågan. Jag ”lärde” mig läsa facklitteratur 2010 och sedan dess har jag läst väldigt mycket. 2011 tror jag att min non-fiction hylla på Goodreads var den som hade fått flest nya titlar. Jag läste snudd på överdrivet mycket facklitteratur förra året.

Vad är det då som intresserar mig?

Psykologi är ganska givet för den som har läst min blogg. Det blir då både ”allmänna” psykologiböcker – det vill säga grunderna och som täcker ett ganska brett ämne – men även böcker om till exempel Aspergers, psykopati etcetera. Jag har en bok på önskelistan som handlar om att leva med Aspergers syndrom och hoppas få den i julklapp när det väl beger sig. Ibland slinker böcker om psykiatri med in här.

Ett annat stort intresseområde är Kina. Där blir det böcker om kinesisk historia, såväl som kinesisk kultur. Ibland läser jag om kinesisk matlagning. Min favoritdynasti att läsa om är Tang, men jag har haft svårt att hitta böcker som inte bara ytligt behandlar dynastin. Om någon har ett tips på en bok som bara handlar om Tangdynastin, tar jag tacksamt emot!

Jag är lite morbid av mig och tycker om att läsa om mord och seriemördare. Jag läste förra året en väldigt bra bok av Glenn Lauritz Andersson om Jack Uppskäraren.

Jag läser även en del om HBT-historia och frågor. Samt en del om feminism. Annat vanligt förekommande är mytologi och filosofi.

 

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

30 svar på Bokbloggsjerka: Aye, jag läser facklitteratur!

  1. Monika skriver:

    Ja, alltså, det verkar som att jag glömt bort vad facklitteratur är 🙂 Det har ju hänt att böcker om mytologi har lästs.

  2. Lotten skriver:

    Wow – jag är klart imponerad!
    Vad rekommenderar du inom grekisk mytologi just nu?

  3. Mord och mördare skulle jag också kunna tänka mig att läsa om..kanske en udda sak att säga 😛

  4. annelie skriver:

    Kinesisk historia, kultur och mytologi skulle jag gärna lära mig lite mer om också! Verkar väldigt intressant 🙂

  5. Lena skriver:

    Ser att du läser böcker inom många intressanta områden. Det är jätteintressant med faktaböcker som ett avbrott från det skäönlitterära läsandet emellanår!

  6. bloggbohemen skriver:

    Jag kanske har avfärdat facklitteratur lite för mycket känner jag när jag läser ditt engagerade inlägg, men det lockar mig inte riktigt det här med facklitteratur.

    • C.R.M. Nilsson skriver:

      Det beror lite på hur författaren är. En del människor tycks tro att facklitteratur måste skrivas på ett torrt och tråkigt vis. Jag älskar att hitta de böcker där man verkligen känner författarens entusiasm inför ämnet.

  7. Vilken imponerande bredd!

    Mytologi har jag läst några gånger och det skulle jag gärna vilja läsa mer av. Även psykologi skulle jag vilja lära mig mer om.

  8. Sara Pepparkaka skriver:

    Nu när jag tänker efter skulle det vara intressant att läsa om psykologi. Man får alltid fina idéer från bokbloggsjerkan!

  9. Efter ditt inlägg blir jag verkligen inspirerad, vill börja läsa mer facklitteratur – nu! Den där boken om Jack Uppskäraren kanske kan vara en bra början… 🙂

  10. Jonna Lindberg skriver:

    Jag gillar också att läsa om feminisim, det är riktigt intressant.

  11. Böcker om psykologi är absolut intressant. Jag läste en krim-kurs för något år sedan (som jag tyvärr inte kunde avsluta på grund av tidsbrist) och då läste vi lite psykologi. Det var fruktansvärt intressant.

  12. Boklusen skriver:

    Oj, vad du läser mycket! Borde bli bättre på det…

  13. Chicken skriver:

    Wow, så intressant!
    Psykologi är verkligen ett ämne man kan ”gotta ner sig” med! Aspergers syndrom är något som jag också är lite fascinerad av, men jag tror att jag valt att läsa om det i skönlittera böcker iställlet. :S

    Och seriemördare också! När jag var i min deckareperiod brukade jag älska att kolla om dokumentärer om seriemördare. Sjuk morbid, men så spännade ändå!

    • C.R.M. Nilsson skriver:

      Jag har bara läst The Curious Incident of the Dog in the Night-Time, som de säger handlar om Aspergers, vad det gäller skönlitteratur. Men jag har tänkt att jag ska läsa lite mer facklitteratur om ämnet 🙂

      Jo, jag har en dokumentärserie liggande här hemma som jag fått i julklapp…

  14. Anna skriver:

    Facklitteratur är spännande, särskilt i ämnen som handlar om människan och människan i samhället. Jag gillar att läsa det men på ngt sätt väljer jag ändå skönlitteraturen när det kommer till kritan. Tack för dina tips!

  15. På tal om fackböcker så skriver jag om Sorgboken idag: http://vadvilljagtjuva.blogspot.se/2012/10/sorgboken.html

    (Jag har för mig att du skrivit en kommentar att du var intresserad av den. Dock hittar jag inte kommentaren nu så det kan vara fel. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.