Bokbloggsjerka: Favoritförfattare

Bokbloggsjerka

Fredag igen och nu kan jag inte få ut Rebecca Blacks låt ur huvudet. Fullständigt menlös låt, men den kan verkligen bita sig fast. En riktig öronmask.

Denna vecka skriver Annika så här om veckans jerka: Lista 10 författare som du håller som favoriter just nu. Naturligtvis gör det ingenting om du även nämner den bok du värdesätter högst av var och en. 

Lyckligtvis har jag gjort en liknande lista nyligen så listan var åtminstone delvis skriven redan. Det här är en lista helt utan inbördes ordning:

 • Jeanette Winterson skriver böcker som är lika bisarra som de är vackra och det är alltid en fröjd att läsa. Min favoritbok är Vintergatan går genom magen.
 • Val McDermid är en av de få deckarförfattare jag regelbundet följer och då särskilt hennes serie om Tony Hill och Carol Jordan, som blev TV-serien Mord i sinnet. När jag får hem en McDermid-bok brukar jag var tvungen att avsätta en eftermiddag eftersom jag alltid sträckläser dem. Till favoriterna hör den fristående The Distant Echo och den senaste Tony Hill-deckaren The Retribution.
 • Haruki Murakami förtrollar mig med sitt brand of weird. Favoritböckerna är Kafka på stranden och Fågeln som vrider upp världen.
 • Anne Rice är en författare som jag beundrar dels för hennes sätt att skriva och dels för de tålmodiga efterforskningar hon gör till sina romaner. Jag gillar särskilt hennes historiska roman Cry to Heaven och den lite mer övernaturlig Servant of the Bones.
 • Jesse Hajicek är en självpublicerad amerikansk författare som jag tycker väldigt mycket om. Den enda bok som är tryckt i pappersform heter The God Eaters och är helt klart hans bästa bok.
 • Sarah Waters skriver underbara historiska romaner. Jag velar mellan att The Nightwatch och Kyssa sammet som mina favoriter.
 • J. K. Rowling är en gudinna. Jag älskar Harry Potter, enough said.
 • Susan Cooper skrev en serie lysande barnböcker med grunden i keltisk mytologi. Favoriten är den andra boken i serien – En ring av järn.
 • Arthur Conan Doyle, enbart för att han skapade Sherlock Holmes. Och jag tycker om ironin i att det är de verk han skrev i väntan på sitt ”stora verk” som är mest kända idag.
 • Jonas Gardell har jag fått ny uppskattning för under det senaste året när jag har läst ganska mycket av honom. Han har en besynnerlig förmåga att spela på mina hjärtsträngar.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

28 svar på Bokbloggsjerka: Favoritförfattare

 1. Carro skriver:

  Haruki Murakami har inte jag läst något av än men det känns verkligen som om jag måste det, många som gillar! 🙂

 2. Om man skulle listat sina tio favoritförfattare genom tiderna hade Doyle varit given. Kul kuriosa att han skrev Holmes i väntan på sitt stora verk. Det kände jag inte till.

  • C.R.M. Nilsson skriver:

   Jo, han skrev Holmes mest för att tjäna pengar, men tyckte att det var riktigt skräp och bara något han gjorde i väntan på sin stora romanidé. Lite ironiskt att det är just de berättelserna som blev mest kända.

 3. Monika skriver:

  Jonas Gardell har jag som bubblare, har bara läst en enda bok av honom så han får vänta ett tag 🙂

 4. Kafka på stranden gillar jag också! Måste läsa mer av Murakami 🙂

 5. Lena skriver:

  Gardell skriver jättebra böcker. Doyles Sherlock Holmes kan man ju inte låta bli att tycka om. Murakami är en författare som jag är sugen på att läsa.

  • C.R.M. Nilsson skriver:

   Gardell är så otroligt bra på att förmedla känslor och stämningar. Innan man vet ordet av sitter man där och gråter.
   Berättelserna om Sherlock Holmes är otroligt bra 🙂
   Murakami är en spännande författare.

 6. JK Rowling på min lista också. 🙂

 7. Jag måste verkligen läsa mer av Sarah Waters… Har bara läst Främlingen i huset men blev helt fast!

 8. J K Rowling hamnar på min lista också!

 9. Sara Pepparkaka skriver:

  Susan Cooper- där kom ett eko från barndomen. Det fanns en SÅN författare också, ja, och jag läste hennes böcker då för länge sen.

 10. Henrik Johansson skriver:

  Nu blev jag sugen på att läsa en Sherlock Holmes eller två! Murakami har många tipsat mig om. Borde läsa.

 11. KajsaLisa skriver:

  Äntligen någon som tog upp Doyle. Ingen deckarförfattare har hittils slagit honom i personporträtt så vitt jag vet. Känns som man verkligen åker med tillbaka till det Viktorianska London när man läser honom.
  Mr Londonfog himself.

 12. Lotten skriver:

  Val McDermid hade hamnat på min lista för några år sen. Gardell har jag bara läst en bok av så han kom inte med.

 13. [Anna] skriver:

  Val McDermid står i min bokhylla, flera…olästa 🙁 Måste verkligen ta tag i det där!! KÄnner att jag inte kan låta de stå och vara olästa länge till nu, jag verkligen ÄLSKADE tv-serien om Tony Hill 🙂

 14. MiaHansèn skriver:

  Rice är verkligen nagelbitande bra! Borde läsa mer… Många intressanta förslag annars, har läst väldigt få av dessa. Och, du har nog den snyggaste blogg jag sett!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.