Bokbloggsjerka: Genre

Handledarutbildning igår kväll och jag är som en zombie dagen efter. Men nu är jag i alla fall ett steg närmre att ta körkort. I vilket fall som helst är det ju fredag och då är det ju bokbloggsjerka hos Annika. Veckans fråga är: Vad är det som lockar dig att läsa den genre/de genrer som du föredrar?

Då blir det till att gnugga de små grå. Först – vad är det jag för genre jag föredrar? Jag skulle beskriva min boksmak som ecklektisk och att jag läser det mesta, om än något mindre deckare än genomsnittsmänniskan.

En återkommande genre här är ju fantasy i många former. På senare år har det mest blivit fantasy där handlingen utspelar sig i en värld som liknar vår egen, men som har övernaturliga inslag. Det som lockar är väl att det är en helt främmande värld där jag måste lära mig hur samhället är uppbyggt angående regler och normer. Det som kan vara intressant är även att se om författaren tar någon samtida fråga och inkorporerar det i den här världen, såsom Neil Gaimans Amerikanska gudar där tro ställs mot kommersialism som har blivit ett nytt slags gudom.

Jag gillar oftast lite mörkare berättelser. Jag vet inte riktigt vad det beror på. Det kan nog vara en rest från att jag var gothare och att jag lyssnade mest på den typen av musik. Det kan ha att göra med mörka berättelser ofta provocerar fram känslor. För att jag ska kunna tycka om en bok, måste den få mig att känna något. De flesta böcker som får höga betyg gör att jag känner med karaktärerna, jag rycks med, i ett par timmar existerar inte världen utanför.

Och det är väl rätt genreöverskridande, eller?

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

14 svar på Bokbloggsjerka: Genre

 1. Boklusen skriver:

  Visst är det härligt då man rycks med i en berättelse och inte är medveten om tid och rum!

 2. Det är klart vi läser för att känna något, vare sig det är glädje eller rädsla eller något annat. Det är huvudet på spiken! Och visst är det skönt när man blir uppslukad av en bok i några timmar. Kunde du inte ha sagt de här sakerna innan jag gjorde mitt eget inlägg 😉

  Och ja, det är genreöverskridande.

  Lycka till med körkortet!

 3. Monika skriver:

  Precis så där är det ju. En bok som får mig att känna något, vad det än är, får automatiskt ett högt betyg.

 4. Sara Pepparkaka skriver:

  Jag håller med om att genre inte egentligen spelar någon roll, för mig i alla fall.

 5. Lena skriver:

  Oavsett genre så är det väl egentligen känslan som boken ger som är dent viktigaste. Andra platser och miljöer än vår egen och lite övernaturligt är aldrig fel!

 6. Ja när man hittat en bok som gör att man glömmer bort tiden och vart man befinner sig då är det en riktig härlig upplevelse oavsett vilken genre det tillhör! 🙂

 7. Bera skriver:

  Känner igen mig i mycket av det du skriver, och visst är det någonting särskilt med de där mörka böckerna. Har läst en del av Gaiman, mest serier, men American Gods tog jag mig inte igenom, kanske dags för ett försök till.

 8. Lotten skriver:

  Intressant. Återigen, jag borde gilla fantasy;-) Men det mörka lockar mig inte. Egentligen skulle jag vilja fundera på vad som får en att inte gillar vissa genrer.

 9. Fiberglasodin skriver:

  Fantasy och mörka berättelse är sådant som jag också gillar.

 10. Det är verkligen häftigt när man känner att omvärlden försvinner sådär, på riktigt.

 11. bloggbohemen skriver:

  Fantasy är inte vad jag föredrar men just Amerikanska gudar skull jag faktiskt vilja läsa.

 12. Kajsa skriver:

  Har American Gods i bokhyllan och tittar ofta på den men än så länge har det inte blivit att jag läst den. Förhoppningsvis blir 2012 året det händer! 🙂

 13. Henrik Johansson skriver:

  Jag gillar också böcker som utspelar sig ”i denna världen” fast med övernaturliga inslag. Genreöverskridande är bra!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.