Bokbloggsjerka: Intressanta karaktärer

Bokbloggsjerka

Fredag igen, blixtar och dunder (ganska bokstavligen, inga blixtar, men en massa dunder). Då är det som alltid dags för bokbloggsjerka och veckans fråga lyder: Ge exempel på författare som verkligen vet hur man skapar intressanta karaktärer.

Föga överraskande, tror jag, men jag måste säga Maggie Stiefvater. Hon skapar i nio fall av tio karaktärer som jag vill läsa om och som jag kan relatera till, med tanke på hur jag själv var i tonåren. Det är ovanligt att jag kan göra det.

Lian Hearn har inte funnits på min radar på ett par år, men när jag läste Vid hägerns skarpa skri kom jag på att det här definitivt är en författare som kan skapa intressanta karaktärer. Jag menar, bara i Vid hägerns skarpa skri blir jag lite förälskad i bifiguren Sada, och då tycker jag inte den var lika bra som de övriga i serien.

Ytterligare en författare som skapar intressanta karaktärer är Melina Marchetta. Både Taylor från Jellicoe Road och Francesca från Francesca gör i mångt och mycket att jag fängslas av böckerna. Särskilt Francesca var en karaktär jag kunde relatera till.

Även Anne Rice skriver väldigt intressanta karaktärer där Lestat, den kungliga odågan, är särskilt minnesvärd. Hennes antagonister är oftast väldigt intressanta – Akasha, de fördömdas drottning; the body thief; Memnoch the devil, för att nämna exempel.

Jag har säkert glömt någon, men det är de här jag kommer på för stunden.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

24 svar på Bokbloggsjerka: Intressanta karaktärer

  1. Monika skriver:

    Men… här har man varit borta en vecka och sedan känner man inte igen sig när man kommer tillbaka 😉

    Och jag har för övrigt inte läst någon av dina, men den där Stiefvater kommer förmodligen att dyka upp hos mig någon gång 🙂

  2. Mia Eggimann skriver:

    Fin din blogg har blivit, kul att ändra lite ibland. Jag har inte läst någon av dina än, men tanken har funnit, speciellt Maggie Stiefvater.
    Mia

  3. Shamandaliex skriver:

    Håller helt klart med om Liam Hearn även om det var år sen jag läste böckerna nu.

  4. Lottens Bokblogg skriver:

    Marchetta funkar inte för mig! Däremot Stiefvater som jag bara läst en av var i alla fall OK. Men jag har ju bara läst en…

    • C.R.M. Nilsson skriver:

      Marchetta håller på att bli en favoritförfattare hos mig 😉 Jag rekommenderar det mesta av Stiefvater. Inte Lament, dock. Det märks att det var hennes debut och hade jag läst den först skulle jag nog inte ha läst resten.

  5. Ewa K skriver:

    Har inte läst någon av de författare som du nämner, men det blir säkert av någon gång. Skulle gärna ha ett dygn som vore längre så att jag hann läsa mer.

  6. Håller med om Hearn. Jellicoe road står i bokhyllan, ser fram emot den. Stiefvater har jag inte läst, men ni är några stycken som nämnt henne nu så får kanske kolla upp henne…

  7. bloggbohemen skriver:

    Alla författarna du nämner är olästa för mig.

    Finfint här inne på bloggen nu! Kul med förändring!

  8. Freja skriver:

    Har bara läst Anne Rice, och där håller jag med.

  9. Bokdamen skriver:

    Åh här har det hänt grejer, kul med ny look på bloggen. 🙂

    Försökte läsa Jellicoe Road men det ville sig inte riktigt, men jag tror att jag har läst något av Rice och att det funkade. 🙂

  10. Mattias skriver:

    Tyckte om Jellicoe Road även om det smörade på en del på slutet. Blev lite mycket barndomsmisär för min smak, men ändå en spännande ungdomsbok. 🙂

  11. Jag har bara läst en bok av Stiefvater och tycker den var så där. Karaktärerna var okej, men jag fastnade varken för dem eller för handlingen.

    Sv: Att de är tegelstenar är inget jag tänkt på när jag läst dem. Visst kan de vara lite otympliga att hålla i eftersom de är så tjocka, men handlingen är så intressant och spännande hela tiden så jag tänker inte på tjockleken när jag läser de.

    • C.R.M. Nilsson skriver:

      Jag älskar hennes böcker och skulle vilja vara vän med nästan alla hennes karaktärer 😉

      Jag har en mental spärr för tegelstenar. Det spelar ingen roll hur bra jag tycker att en författare är; blir boken över 500 sidor börjar jag dra mig för att läsa.

  12. Kajsa skriver:

    Jag har inte läst någon bok av de författare du nämnt än men har Mumien av Anne Rice i bokhyllan…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.