Bokbloggsjerka: Recensionsprocessen

BokbloggsjerkaFredag igen och jag firar helgens intåg med en förkylning som gör att jag går från vaken till sovande på två röda. Förhoppningsvis håller jag mig vaken medan jag svarar på jerkan, där frågan lyder: Hur ser din recensionsprocess ut? Skriver du anteckningar (eller viker hundöron) under tiden du läser? Recenserar du en bok direkt efter du har läst ut den?

Kort sagt: dela med dig av dina bästa recenseringstips!

Jag önskar att jag kunde säga att jag vore jättekonsekvent och gjorde allt på samma sätt hela tiden, men det är jag tyvärr inte. Inte heller är jag speciellt strukturerad. Som regel ligger jag ungefär tre recensioner efter i början av en vecka, men brukar ha jämnat ut det fram emot slutet av veckan. Jag skriver en recension åt gången, eftersom jag annars kan få ett slags spärr inför skrivandet.

En sak som jag försöker att göra är att recensera en bok senast en vecka efter att jag har läst ut den. Ibland gör jag små anteckningar om vad jag tänker ta upp, men långt ifrån alltid. Mina recensioner skriver jag alltid i Word för att få rättstavnings- och grammatikkontroll. Oftast har jag boken liggande bredvid mig för att kunna kolla upp hur karaktärers namn stavas och dylikt.

På grund av förkylningen ligger jag lite efter, och har tre bokrecensioner samt en filmrecension kvar att skriva. Med en tenta i nästa vecka som jag knappt orkat förbereda mig inför, vet jag inte riktigt när jag ska hinna…

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

28 svar på Bokbloggsjerka: Recensionsprocessen

  1. Olika böcker kräver ju olika ”teknik” så jag varierar mej, beroende på humör…
    Lycka till med tentan!

  2. Marie Eggimann skriver:

    Åhh fy va jobbigt, jag har varit förkyld i två veckor. Så bra tänker många mer tid att läsa men har liksom somnat istället. Så jag ligger en recension efter och tre böcker.
    Krya på dig.
    Mia

  3. Helen skriver:

    För det första så Krya på dig! Jag ligger också ofta efter, just nu är det väldigt många som behövs skrivas om. Men jag försöker att inte skapa stress över det, de kommer bli skrivna om förr eller senare.

  4. Boklysten skriver:

    Det blir lite olika för mig också, oftast beroende på vad det är för bok jag läst. Krya på dig!

  5. Monika skriver:

    Det glömde jag ju, jag skriver alltid inläggen i Notepad++ innan jag kopierar över dem till bloggen. Dels för att jag har en mall för ”ramverket” och dels för att jag ska upptäcka stavfel.

    Krya på dig och lycka till på tentan!

  6. Ewa K skriver:

    Jag är inte heller särksilt konsekvent i mitt recenserande.

  7. Johanna skriver:

    Jag försöker mest att tänka mig för så det jag skriver inte ska missuppfattas, det är egentligen min enda regel. Annars är jag inte heller värst strukturerad. Det varierar vad jag väljer att ta upp i recensionen, jag har ingen mall jag följer 🙂

  8. Lottens Bokblogg skriver:

    Jag skriver också en i taget, mer orkar jag inte. Har hittat stavfel i efterhand så det kanske är en idé att kolla det…

  9. Sanna skriver:

    Äsch, strukturerad, schmukturerad

  10. Zelly skriver:

    Krya på dig. Jag ligger efter ibland jag med.

  11. Anna A skriver:

    I min värld låter ändå det där ganska så strukturerat 🙂

  12. Freja skriver:

    Jag funderar fortfarande på om jag ens har en process eller om det bara är lite hipp som happ… Jag får fundera någon dag till så kanske jag kan ljuga ihop nån fin röd tråd i mitt recenserande… 😉

  13. Tre böcker efter – då skulle jag känna mig i fas 🙂 Men att skriva om boken senast en vecka efter man läst den var inget dum idé. Får försöka med det när jag hunnit ifatt 🙂

  14. Sara Pepparkaka skriver:

    Så där blir det ofta på hösten, mycket att göra och lite tid. Jag till exempel borde bekanta mig med Instagrams användningsvillkor till en studieuppgift just nu, och inte alls läsa bloggar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.