Boken jag läser just nu: Femtio nyanser av honom


Bildkälla: Goodreads.

Hur många kapitel har du läst i boken?

Jag är på första sidan i kapitel 8.

Vad var den första meningen boken?

Jag ser uppgivet på mig själv i spegeln.

Vad var den sista meningen du läste i boken?

Christian Grey tycker att jag är vacker.

(jag slutade mitt i ett stycke med en uppgiven suck)

Hur tycker du att boken verkar?

Jag trodde aldrig att jag skulle gilla Femtio nyanser av honom, men jag trodde att det skulle finnas något försonande drag och att jag skulle kunna bli lite underhållen. Icke, sa Nicke. Dels tycks det som om det överhuvudtaget inte har förekommit någon form av korrektur, dels så kan någon gott få knuffa de båda huvudpersonerna utför en klippa för min räkning. Bara boken tar slut.

Ett par ögonblick som hittills har fått mig att vilja dunka huvudet i väggen:

 1. Bara sättet de träffas på. Jag vet inte vad E. L. James har för bild av universitetsstudenter, men om du driver en seriös studenttidning som anordnar intervjuer med så här pass viktiga figurer så är det förmodligen en merit som du vill ha på CV:et. En så driven och ambitiös person som Kate ska vara skulle aldrig skicka sin kompis, som inte har något alls med studenttidningen att göra och som inte ens förmår anstränga sig för att förbereda sig, till en så här viktig intervju. Aldrig.
 2. Av någon anledning ställs det i intervjun en fråga om huruvida Christian Grey är homosexuell eller inte. Detta är tydligen en förolämpning av det grövsta slaget. Fuck you, säger jag bara.
 3. Bristande intern logik. Ett kapitel slutar med att Anastasia och Grey stiger in i hans ”lekrum” och hon beskriver det som spanska inkvisitionen. I nästa kapitel skriver hon att hennes första intryck av rummet var en doft av rengöringsmedel. Nej, ditt första intryck beskrev du i föregående kapitel.
 4. Grey säger att han tycker om att, i samtyckande relationer, orsaka kvinnor smärta. Anastasia frågar då om han är sadist och får som svar att han är dominant. Detta är inte två ömsesidigt uteslutande kategorier. Du kan vara sadist och dominant, du kan vara dominant utan att vara sadist, men om du tänder på att orsaka andra smärta så är sadist en bättre etikett än dominant. Och för att vidare blow E. L. James’ mind så går det att vara undergiven och sadist också. Sug på den.

Fruktansvärt dåligt korrekturläst. Fruktansvärt dåligt efterforskad. Alltså, det här började som fanfiction och om det är något som finns inom fanfiction-världen så är det författarresurser. Det vill säga att det alltid finns en guide av någon som faktiskt utövar BDSM som hjälp för den som själv inte är involverad i livsstilen. Så det är ren lathet att James inte har satt sig in i det hela.

Vilken händelse är din favorit hittills?

Om Anatasia hade spytt på Christian Grey så hade jag jublat. Dessvärre har det inte hänt.

Hittills har det inte förekommit en händelse jag skulle beteckna som en favorit.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

4 svar på Boken jag läser just nu: Femtio nyanser av honom

 1. Monika skriver:

  Jag ser verkligen fram emot att läsa din recension av den här boken. Hade mycket nöje av det du redan skrivit 🙂

 2. Freja skriver:

  Hahaha, jag är glad att jag tidigt bestämde mig att det här inte var böcker för mig. Jag bläddrade i en kollegas ex och reagerade just på den undermåliga korrekturläsningen, känns skönt att veta att det inte finns något annat förlåtande i den…

  • C.R.M. Nilsson skriver:

   Jag tänkte att om jag ska kritisera boken så ska jag väl ändå ha läst den. Men bra är den inte. Fast jag får ju skratta lite emellanåt (när Anastasias inre gudinna dansar salsa eller när den inre gudinnan och hennes undermedvetna ligger i luven på varandra).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.