Bra citat

The opposite of love is not hate, it’s indifference. The opposite of art is not ugliness, it’s indifference. The opposite of faith is not heresy, it’s indifference. And the opposite of life is not death, it’s indifference.

Elie Wiesel

Jag hittade det här citatet i min inkorg när jag kollade mejlen. Jag tyckte det var väldigt sant. Det är när folk känner likgiltighet som de flesta orättvisor sker. Det är inte de som spottar ut sitt hat till höger och till vänster som är de som är verkligt farliga. Det är de likgiltiga människorna som står och ser på utan att säga något som är verkligt farliga. Det är när människor inte bryr sig som ruggiga saker sker.

Att inte bry sig är skadligt i längden. Det skadar inte bara dig, utan det skadar hela världen. När du inte bryr dig, kan du heller inte klaga på att något du kanske inte brydde dig visar sig inkräkta på dina rättigheter.

Nej, jag håller inte på och för etiska resonemang för att undvika att skriva på hemtentan. Jag är heller inte alls inloggad på Facebook i skrivande stund.

Jag har skrivit koncentrerat. I tjugo minuter.

Okej, jag ska fortsätta. Värst vilket tjat det blev.

Men i all allvarlig mening, begrunda vad jag har sagt och säg att du inte gör skada genom att inte bry dig.

Jag kan peka på ett par händelser i historien som anses vara de mörkaste dåd människor någonsin begått och som har skett därför att de fått legitimitet genom likgiltighet. Att andra människor har vänt bort blicken och inte orkat bry sig.

Den som inte röstar har inte rätt att klaga på resultatet, brukar det heta. Den som inte engagerar sig har inte rätt att klaga när och om världen går käpprakt åt helvete.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i okategoriserad och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.