Buffy the Vampire Slayer, säsong 4

Innehåller spoilers för tidigare säsonger i serien.

Omslagsbild Buffy the Vampire Slayer, säsong 4

Skapare: Joss Whedon
Skådespelare: Sarah Michelle Gellar, Nicholas Brendon, Alyson Hannigan, Anthony Stewart Head, Seth Green, James Marsters
Produktionsår: 1999-2000
Säsong: 4
Antal avsnitt: 22
Längd: 1000 minuter

Buffy och gänget har gått ut high school med livet i behåll, även om skolan i sig inte klarade av deras examen. Nu ska Willow, Buffy och Oz börja på University of California. Men om de trodde att tiden med demoner och vampyrer var förbi så tog de allt miste. Under universitetet ligger Initiativet, en organisation som forskar på demoner och vampyrer. När Buffy lär känna Riley Finn slår det inte bara gnistor mellan dem; hon får också tillgång till Initiativet och känner att hon kanske har hittat en plats där hennes kunskaper värdesätts. Men är Initiativet verkligen vad det utger sig för att vara?

Jag har alltid haft lite svårt för säsong 4 av Buffy the Vampire Slayer tidigare. Tanken på en organisation styrd av regeringen som jagar monster och experimenterar på dem har varit lite si och så för mig. Dessutom har jag haft svårt för Riley Finn, Buffys nya kärleksintresse nu när Angel har lämnat serien.

Döm min förvåning nu när jag ser om säsong 4 och tycker att det hör till toppskiktet i Buffy. Stor del av det har med början av säsongen att göra, när Buffy kämpar för att hitta sin plats på college. Hon är så vilsen och förvirrad att det gör ont i mig. College beskrivs ofta som en rosenskimrande plats, men att hitta sin plats i vuxenlivet kan vara nog så snårigt. Just Buffys famlande försök att ta sig ut i vuxenlivet, att finna vem hon är förutom dråparen, är mästerligt skildrat.

Och Riley då? Faktum är att jag är förvånad över hur mycket jag gillar honom. Visst är han kanske tråkig i jämförelse med Angel och, särskilt, Spike, men i den här säsongen är han en bra kille. Han är bra för Buffy. Oavsett hur mycket jag än älskar Spike, så är han faktiskt inte den bästa pojkvännen i världshistorien. Långt ifrån. Men Riley i säsong 4 är en riktigt bra pojkvän: stöttande, trygg och gullig.

Höjdpunkten i säsong 4 är ju att Spike (James Marsters) blir en series regular, men det finns även en hel del bra avsnitt. Jag är ju svag för de avsnitt som behandlar de lite avigare sidorna med collegelivet, såsom The Freshman och The Harsh Light of the Day. Humoristiska Something Blue tycker jag också om, där Willow råkar få den magiska förmågan att allt hon säger blir sant. Obehagliga Hush är ju ett av seriens allra bästa avsnitt: ett avsnitt där de obehagliga gentlemansdemonerna kommer till Sunnydale och ingen kan prata. Eller skrika.

Det enda avsnitt som jag tycker är lite sämre är Beer Bad, ett avsnitt där öl får Buffy och några andra elever att komma i kontakt med sin inre grottmänniska.

Men annars är jag positivt överraskad av den fjärde säsongen och tycker faktiskt att det är en av de topp tre bästa.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i film och tv och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.