Call Down the Hawk av Maggie Stiefvater

Omslagsbild Call Down the Hawk

Författare: Maggie Stiefvater
Serie: The Dreamer Trilogy, #1
Förlag: Scholastic Press (2019)
Antal sidor: 472 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Ronan Lynch är en drömmare. Han har makten att plocka både under och katastrofer ur sina drömmar och in verkligheten. Jordan Hennessy är en tjuv. Ju närmare hon kommer drömobjektet som hon är ute efter, desto mer sammanlänkad blir hon med det. Carmen Farooq-Lane är en jägare. Hennes bror var en drömmare och en mördare. Hon har sett vad drömmandet kan göra med människor. Och den skada som drömmare kan åstadkomma. Men det är inget gentemot den förstörelse som är på väg att släppas fri…

Maggie Stiefvater har blivit en av mina favoritförfattare på grund av hennes fantastiska språk och förmåga att väcka karaktärer till liv så att de känna som dina bästa vänner. Till skillnad från många andra tycker jag dock inte att The Raven Cycle är det bästa hon har skrivit. Men jag blev förtjust i karaktärerna Ronan och Adam, så när jag fick höra talas om att hon skulle skriva en hel trilogi om Ronan blev jag nyfiken. Call Down the Hawk är första delen i denna trilogi.

I mina ögon är det fysiskt omöjligt för Stiefvater att skriva en dålig bok. Men är jag överväldigad av, förälskad i, Call Down the Hawk? Nej. Boken utvecklar idén om drömmare och de som är framdrömda. Den introducerar oss till andra drömmare. Nya karaktärer att antingen älska eller hata. I bakgrunden har vi ett mystiskt sällskap som är övertygade om att drömmarna kommer förgöra världen och därför måste jagas och oskadliggöras. Jag avskyr hemliga sällskap och vittgående konspirationer som berättargrepp, så den biten är jag inte speciellt förtjust i.

Det som imponerar i Call Down the Hawk är karaktärerna. Jag tyckte om Ronan Lynch i den första serien, men tycker det är bitterljuvt att se hans resa i denna bok. Medan de andra, hans vänner, är fria att lämna Henrietta är han bunden till staden. Relationen till Adam är utsökt skildrad, även om jag skulle ha önskat att Adam vore lite mer närvarande. Istället utforskar vi relationen mellan bröderna Lynch och särskilt Declan får en framträdande roll. Declan, som Ronan ser som grå och tråkig, men som visar sig ha oanade sidor.

Call Down the Hawk innehåller mycket av det jag älskar hos Maggie Stiefvater: hennes vackra språk och underbara karaktärer, men jag blir inte överväldigad.

Betyg 4: Gillade den verkligen.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

1 svar på Call Down the Hawk av Maggie Stiefvater

  1. Pingback: Månadsrapport: November 2019 - C.R.M. NilssonC.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.