Cinder: Spännande version av Askungen

cinderFörfattare: Marissa Meyer
Serie: The Lunar Chronicles, #1
Förlag: Puffin (2012)
Antal sidor: 390 sidor

Finns till exempel hos Adlibris, Bokus eller CDON. Mix förlag har gett ut den på svenska och då finns även den till exempel hos Adlibris, Bokus eller CDON.

Handling

Cinder är erkänt en av New Beijings mest talangfulla mekaniker. Men hon är också cyborg, vilket gör henne till en andraklassens medborgare. En dag kommer prins Kai till hennes stånd för att få hjälp med sin android. På så sätt blir Cinder indragen i jakten på ett botemedel till den pest som hemsöker världen och in i en spänd politisk situation med varelserna från månen.

Kommentarer

När jag först hörde talas om Cinder, stannade jag faktiskt upp. Askungen som cyborg? Herregud, vad coolt! Jag blev genast sugen på att läsa boken, så när jag vann den hos Vettans böcker blev jag mäkta glad. Det var lätt, lustfylld läsning, men jag tänkte att innan jag hyllar så vill jag ta upp de tre huvudsakliga problem jag hade med boken.

Dels upplevde jag den som ganska förutsägbar. I samma stund som en liten sak nämndes i första halvan av boken, insåg jag hur saker och ting låg till. Detta förstörde ett ögonblick på slutet som skulle vara Det Stora Dramatiska Avslöjandet. Lite trist att inte blir lurad och få en omvälvande upplevelse av att, ”aha, det var alltså så det låg till!”

Men även dels, och detta känns väldigt märkligt att skriva med tanke på att det är en sådan djärv premiss, så upplevde jag att författaren tog till lite väl enkla knep. Klyschor. Jag vet inte hur många gånger jag har läst doktor Erlands bakgrundshistoria i andra böcker, men det var även det lite trist att se honom skriven efter en mall.

Om Cinder hade varit en film, skulle den definitivt ha misslyckats med Bechdels test. Testet går ju ut på att se om det finns två eller fler kvinnor i den och se om de pratar om något annat än en man. Det finns mer än två kvinnor i Cinder, men konversationerna där de pratar om något annat än prins Kai är försvinnande få.

Dessa tre punkter var vad jag upplevde som bokens huvudsakliga svagheter. Dess starkaste sida ligger däremot i den helt fantastiska värld som Meyer har byggt upp. Det är ID-chip i människor, cyborgar och androider. Det finns ett välutvecklat politiskt klimat som blir allt spändare ju längre in i boken man kommer. Detta är definitivt en värld jag skulle vilja utforska mer.

Askungesagan är en hemsk berättelse egentligen. Behandlingen som hon utsätts för av sin styvmor är grym, men i Cinder blir det ytterligare ett steg värre då hon är en cyborg och därför inte har samma mänskliga rättigheter som alla andra medborgare. Det är ett element som gör att jag upplever ger berättelsen mer djup och bygger upp vår syn på den här världen på ett väldigt effektivt sätt.

Jag är väldigt imponerad över att jag faktiskt kan se stommen av Askungesagan i berättelsen, men att Marissa Meyer har skapat något helt eget. Som sagt, jag är full av beundran för hur hon har utvecklat och byggt upp den här världen under berättelsens gång. Miljön passar perfekt karaktärerna och jag vill definitivt läsa resten av den här serien.

En väldigt trevlig bok, som hade ett par, i mina ögon, problematiska områden, men i övrigt perfekt om man behöver något som är spännande och underhållande.

betyg4

Ett urval av andra som har bloggat om Cinder

Lottens bokblogg; Nilmas bokhylla; Schitzo-Cookie’s Bokblogg och Boktycke.

Andra böcker i serien

Cinder

Scarlet

Cress

Winter

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

12 svar på Cinder: Spännande version av Askungen

  1. Pingback: Lästa i januari 2013 - C.R.M. Nilsson

  2. Monika skriver:

    Jag måste skaffa den här boken 🙂

  3. Lottens Bokblogg skriver:

    Jag håller med om det mesta du skriver både styrkor och svagheter. Nummer ett i svaghet funderade jag den del på och jag frågade den 12-åriga dottern när hon upptäckt hur det låg till och det visade sig ju vara lika tidigt som vi vuxna. Nummer två och tre har jag inte funderat så mycket på faktiskt. Det faktum att Cinder är så mycket ”kick-ass” var så befriande att jag inte tänkte på andra kvinnliga karaktärer;-)

    • C.R.M. Nilsson skriver:

      Jo, det var verkligen genomskinligt. Det är inte meningen att man ska lista ut en så viktig del av handlingen av en förryckt mening.

      Cinder är, indeed, kickass, men konversationerna hon har med de andra kvinnliga karaktärerna handlar nästan uteslutande om prins Kai.

  4. Emma skriver:

    Jag gillade boken. Men så är jag ju den som läser slutet nästan först och stör mig därför inte allt för mycket på tydliga ledtrådar i början. Bechdels test tänkte jag inte alls på när jag läste men du har ju så rätt.

  5. Jo man skulle vilja ha en lista med vilka YA böcker som klarat Bechdels testet… inte många tror jag 😛
    Har bara sett listor med filmer men borde ju finnas för böcker med ^^

  6. Pingback: Scarlet av Marissa Meyer - C.R.M. Nilsson

  7. Pingback: Cress av Marissa Meyer - C.R.M. Nilsson

  8. Pingback: Winter av Marissa Meyer - C.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.