Comedy Queen av Jenny Jägerfeld

Författare: Jenny Jägerfeld
Förlag: Rabén & Sjögren (2018)
Antal sidor: 219 sidor
Recensionsexemplar: Ja, från Svenska förläggarföreningen. Tack så mycket!

Sashas mamma var en sådan som fick folk att gråta. Hon får fortfarande folk att gråta fast hon inte ens lever längre. Hon brukade också säga att en del människor har funny bones. De är liksom roliga ända in i skelettet. Men det finns också den andra sorten. Den som lär sig bli roliga genom att öva. Sasha tror att hon kanske inte har funny bones, men hon har en plan: hon ska bli en riktig comedy queen. För att uppnå sitt mål ska hon öva tills vartenda halvtrist ben i kroppen är roligt. Om hon bara kan få andra att skratta kanske det andra försvinner. Det som ligger bakom ögonen och bränner och hotar att trilla ner för kinderna i form av faktiskt livsfarlig gråt.

Comedy Queen fick jag på egen begäran som recensionsexemplar i samband med att Augustpriset skulle delas ut. Jag läste den också i den vevan, men sedan tog tröttheten mig i anspråk och jag hann aldrig omvandla mina anteckningar till en riktig recension. Med facit i hand så kammade inte Comedy Queen hem priset och, visserligen har jag inte läst vinnaren och den är säkert värdig det, det kan jag tycka är synd.

Jenny Jägerfeld väjer inte för svåra ämnen i sina böcker och gör det med bravur. Kanske lite särskilt i Comedy Queen. Vi får möta en tolvåring som nyligen förlorat sin mamma på grund av något som även vuxna kämpar med att förstå: mamman har tagit sitt liv. Sashas känsloliv, hennes barnlogik, för att kringgå sorgen och undvika att tänka på det som faktiskt hänt är så väl skildrat att det gör ont i mig. Vuxenvärlden anar att Sasha mår dåligt, men de förstår förmodligen inte hur mycket Sasha grubblar och försöker skapa mening i det som har hänt. Hur hon försöker hantera saknaden efter sin mamma genom att försöka bli hennes raka motsats. En människa som får andra att skratta istället för att gråta. Sashas strävan att nå sitt mål får läsaren både att skratta och känna en allvarsklump i magen.

Jägerfeld är utbildad psykolog och det märks i sättet hon väljer att tackla ämnena i Comedy Queen. Skildringen av sorg och försvarsmekanismer mot den är så innerligt skildrad. Men kanske är det i mötet med psykologen som boken verkligen lyfter. När Sasha vågar öppna upp kring allt det som gör ont känns det förlösande i mig som läsare.

Comedy Queen är en viktig bok om ett barns sätt att försöka förstå och hantera det ofattbara i att förlora en förälder till psykisk ohälsa.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.