Creativity and Craft

creativity and craft

Redaktör: Darius Degher
Författare: Janet Burroway med flera
Förlag: Pearson Custom (2010)
Antal sidor: 274 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Den går att beställa genom förlagets hemsida.

Creativity and Craft är en specialdesignad bok för kursen Creative Writing I, som går på Malmö Högskola. Den är sammanställd av kursansvarige Darius Degher utifrån valda kapitel i Janet Burroways Imaginative Writing, samt utvalda noveller och dikter som belyser de teman som är aktuella för kursen. Den belyser allt från berättelsens grundläggande beståndsdelar till redigeringsprocessen, från creative nonfiction till lyrik.

Som grundbok för skrivandets konst upplever jag att Creativity and Craft är en av de bättre som jag har läst. På ett tydligt vis redogör den för hur miljö kan fungera för en berättelse, vad karaktärer kan ha för syfte och på vilket sätt en undviker att falla i trötta klichéer, utan istället försöka injicera en energikick i sitt skrivande genom att hitta på egna liknelser och bilder att använda i språket.

Creativity and Craft redogör också för en av de tydligaste definitionerna av att gestalta som jag har varit med om att läsa. Janet Burroways formel är att gestaltning går att koka ned till att författaren måste vända sig till läsarens sinnen. Detta åstadkommes bäst genom användandet av konkreta, signifikanta detaljer. Hur hon definierar dessa får du veta genom att läsa boken, men de exempel hon använder gör det hela mer tydligt.

Varje kapitel i Creativity and Craft genomsyras även av ett antal övningar där läsaren får testa sig på de kunskaper hon skriver om. Övningarna varierar i längd och svårighetsgrad, och det är inte nödvändigt att göra varje övning. Istället kan en välja och vraka mellan de olika övningar som kittlar fantasin och inspirerar.

Creativity and Craft erbjuder också idéer om hur du får inspiration. Ett viktigt led i detta är upprättandet av en dagbok där du skriver ned allting som inspirerar dig. Det kan vara berättelsefragment till citat ur sångtexter som inspirerar dig. När det sedan är dags att sätta sig ned och skriva har du en uppsjö av idéer att välja mellan. Tonen i boken är på en gång vägledande och uppmuntrande. När jag läser den smittas jag av entusiasm inför skrivandets hantverk.

Min enda invändning mot Creativity and Craft är användandet av andras texter i slutet av boken. Där förekommer några appendix med noveller och dikter. Novellerna är exemplariskt redovisade var de kommer ifrån och vem det är som skrivit dem, men dikterna… dikterna saknar detta. Vissa känner jag per automatik igen därför att de är så välkända, men andra har jag ingen aning om vem som hade skrivit. Tydligare hänvisningar där hade varit något att eftersträva.

Men Creativity and Craft erbjuder mycket som är bra: handfasta råd till skrivandets konst och har ett tonfall som är inspirerande.

betyg4

 

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.