De osynliga av Charles L. Grant

Omslagsbild De osynliga

Författare: Charles L. Grant
Originaltitel: The X-Files: Goblins
Översättning: Clemens Altgård
Serie: Arkiv X-serien, #1
Förlag: Prisma (1996)
Antal sidor: 244 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Arkiv X-enheten är tillfälligt nedlagd. Men när en militär mördas under mystiska omständigheter använder en politiker sitt inflytande för att få Mulder och Scully på fallet, tillsammans med två yngre agenter. Mannen påstås ha mördats av en osynlig gärningsman. Ett vittne pratar om vättar. Mulder blir dock mer intresserad av en militär forskningsstation som ligger i närheten av småstaden där mordet skedde.

Under min värsta Arkiv X-fas gick jag och köpte alla böcker jag kunde hitta på Myrorna som hade med tv-serien att göra. Detta ledde till att jag också köpte några skönlitterära böcker baserade på serien, det vill säga sanktionerad fanfiction. Charles L. Grants De osynliga är den första i en serie om böcker som utspelar sig under seriens lopp.

De osynliga är väl varken det bästa eller det sämsta som jag någonsin har läst. Med ett enkelt, stramt språk lyckas Grant fånga känslan av ett tv-seriens avsnitt. Inte min favorittyp av avsnitten, men ändå en känsla av att vara en del av serien. Dessvärre har han inget vidare grepp om vare sig Mulder eller Scully, vilket gör att läsupplevelsen förlorar en del i mina ögon. Särskilt uselt grepp har han om Scully, som inte känns sig lik.

Handlingen i De osynliga är något så när spännande. Åtminstone de två första tredjedelarna. Fram emot slutet börjar det dock urarta. Förklaringen bakom gärningsmannens förmågor ligger i linje med de sedvanliga pseudovetenskapliga förklaringarna i serien, men känns på något sätt mindre övertygande.

De osynliga är ändå förvånansvärt kul att läsa, även om det är långt ifrån en höjdare.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.