Det flammande korset av Diana Gabaldon

Denna recension innehåller spoilers för tidigare delar i serien.

det flammande korset

Författare: Diana Gabaldon
Originaltitel: The Fiery Cross
Översättare: Margareta Eklöf, Anders Emilson, Kerstin Bernhoff, Tove Borglund Janson, Ulf Gyllenhak, Jan Ristarp, Sture Lundquist, Cecilia Steen-Johnsson och Carla Wiberg.
Serie: Outlander, #5
Förlag: Bra Böcker (2004)
Antal sidor: 955 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Exempel på var den kan köpas i olika format
Inbunden | Adlibris
Pocket | Adlibris, Bokus, CDON

Claire och Jamie fortsätter att bygga sina nya liv i Nord Carolina, tillsammans med dottern Brianna och hennes man Roger. Fraser’s Ridge växer sig allt större. Ansvaret för alla människor som sätter sin tillit till Jamie är stort. Över dem hänger vetskapen om vad som kommer att ske inom en snar framtid: att oroliga tider och uppror snart kommer förmå kolonierna att slå sig fria och bli självständiga.

Om jag skulle beskriva Det flammande korset med ett enda ord så är det ordet ”mellanbok”. För att vidareutveckla denna beskrivning så måste jag säga att det är den typen av mellanbok som inte direkt för serien framåt, utan det känns som om den står och stampar på stället. Det amerikanska frihetskriget har lutat hotande över händelserna sedan Trummornas dån till den grad att jag nu mest vill få det hela överstökat.

Med det sagt, så skulle jag inte vilja påstå att Det flammande korset är en dålig bok. Det finns många sidospår och händelser som får mig att sträckläsa. En del bitar av berättelsen älskar jag lika mycket som jag älskade de första böckerna. Det är helheten som inte fungerar för mig. Var och en för sig är berättelsens olika beståndsdelar spännande och intressanta, men de fogas aldrig riktigt samman. Istället får jag ett splittrat intryck.

Det flammande korset är också den bok som gör mig riktigt trött på både Briannas och Claires internaliserade sexism. För att vara en bok där två kvinnor kan fälla en buffel med en amputationssåg och en yxa, så har den en riktigt sunkig kvinnosyn. Claire och Brianna är starka och kompetenta eftersom de inte är som ”andra kvinnor.” Kvinnor som grupp beskrivs i övrigt som grälsjuka och intrigerande.

En av de saker som jag alltid har tyckt om med Claire är hennes intresse för läkekonsten. Men i Det flammande korset går det lite väl långt när hon tittar på Jamie spermier under mikroskop och de långdragna diskussionerna kring genetik.

Det flammande korset är en mellanbok som står och stampar på stället, och som gör att jag hoppas att det här med frihetskriget snart ska vara överstökat.

betyg3

Andra böcker i serien

Främlingen (recension)

Slända i bärnsten (recension)

Sjöfararna (recension)

Trummornas dån (recension)

Det flammande korset

Snö och aska (recension)

Som ett eko (recension)

Skugga av svek I (recension)

Skugga av svek II (recension)

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

8 svar på Det flammande korset av Diana Gabaldon

  1. Nio översättare?! Hur funkar det egentligen, märker du någon skillnad?

    • C.R.M. Nilsson skriver:

      Inte på det stora hela, men det kändes som om det var någon av dem som bröt av lite med att använda väldigt gammaldags ord i översättningen som de andra inte använde sig av. Annars kändes det som om det höll ihop bra och det var mindre korrfel än vad det har varit i en del av de tidigare böckerna 🙂

  2. Ewa K skriver:

    Om igen undrar jag varför jag inte läst Diana Gabaldon. Det borde jag verkligen göra.

  3. Jag håller med dig. Det är ingen dålig bok, men det finns andra delar i serien som är mycket bättre

  4. Pingback: Skugga av svek I av Diana Gabaldon - C.R.M. Nilsson

  5. Pingback: Sjöfararna av Diana Gabaldon - C.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.