Det sällsamma fallet Benjamin Button av F. Scott Fitzgerald

det sällsamma fallet benjamin button

Författare: F. Scott Fitzgerald
Originaltitel: The Curious Case of Benjamin Button
Översättare: Alan Asaid
Förlag: Novellix (2013)
Antal sidor: 49 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Exempel på var den kan köpas i olika format
Pocket | Adlibris, Bokus, CDON

Herr och fru Button är respektabla och omtyckta medlemmar av eliten i Baltimore. De har band till alla de rätta familjerna. Nu ska de få sitt första barn, som herr Button hoppas ska bli en son och gå i hans fotspår vid Yale. Mot tidens nycker låter de barnets födas på sjukhus. Men när herr Button kommer till sjukhuset ställs han öga mot öga med en makaber upptäckt: hans son, som bara är några timmar gammal, ser ut att vara sjuttio år. Skandalen är ett faktum och det förödmjukade paret tvingas ta med sig sin omaka son hem. Så småningom blir det klart vad det är som pågår: Benjamin Button åldras baklänges.

Min tidigare bekantskap med F. Scott Fitzgerald skedde genom The Great Gatsby, en roman som tog mig med storm sommaren 2013. Det sällsamma fallet Benjamin Button och den har inte mycket gemensamt mer än författarens fantastiska sinne för att med språkliga vändningar fånga stämningar. Han lyckas lägga an en smått dråplig ton genom Det sällsamma fallet Benjamin Button som gör den bitvis humoristisk, men lyckas även få fram en liten sorglig och tragisk ton.

Det är inte alla gånger jag gillar Benjamin Button. Ofta känner jag med honom och den bisarra situation som hans liv innebär. Men det är inte alla gånger som jag gillar honom. Han träffar en kvinna som han förälskar sig vid en tidpunkt när han framstår som äldre än henne. Ju mer han föryngras desto mer äcklad blir han av hennes åldrande. Denna syn på kvinnlig åldrande känns som om den genomgående finns i samhället och har levt kvar till våra dagar.

Vad vill Fitzgerald ha sagt med Det sällsamma fallet Benjamin Button? Det är nog möjligt att göra en hel del tolkningar. En del kan nog handla om utanförskap och bristen på respektabilitet som detta innebär i allmänhetens ögon. Det som inte tillhör det accepterade normala anses heller inte vara ”fint.” Många gånger i novellen känns det som om andra beskyller Benjamin för att han är annorlunda och att det vore möjligt att vända på processen om han ansträngde sig lite, trots att han inte kan hjälpa det.

En annan möjlig tolkning är att Fitzgerald i Det sällsamma fallet Benjamin Button velat skildra hur mycket gemensamt barnet och den gamle har med varandra. Ålderdom, särskilt förenat med skröplighet, innebär ofta att självständigheten går förlorad och att mer hjälp behövs för att klara vardagen. Ofta infantiliseras även äldre. Folk börjar prata barnspråk med dem och beter sig som om de inte förstår eller är lika förmögna som andra vuxna. Det finns mycket att tänka på kring denna novell och den kommer nog att dröja sig kvar hos mig.

Det sällsamma fallet Benjamin Button ger mig ett nytt prov på Fitzgeralds fantastiska sätt att skriva och rymmer mycket tänkvärt på sitt lilla antal sidor.

betyg4

Andra som har bloggat om Det sällsamma fallet Benjamin Button

Beas bokhyllaJa, jag säger då det!; och dagarna går…; Sagan om sagornaSkrivande

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

5 svar på Det sällsamma fallet Benjamin Button av F. Scott Fitzgerald

  1. Lena skriver:

    Den här och ytterligare några noveller har jag , men de är ännu inte lästa.

  2. Pingback: Månadsrapport: Februari 2015 - C.R.M. Nilsson

  3. Pingback: En skruvad #novell #sommarlovmedkulturkollo - C.R.M. Nilsson

  4. Pingback: Benjamin Buttons otroliga liv - C.R.M. NilssonC.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.