Eld av Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren

Omslagsbild Eld av Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren

Författare: Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren
Serie: Engelsfors, #2
Förlag: Pocketförlaget (2013)
Antal sidor: 638 sidor
Recensionsexemplar: Nej

Efter en oerhört varm och torr sommar ska de Utvalda börja andra året på gymnasiet. Hela sommarlovet har de väntat på att demonernas ska göra sitt nästa drag, men hotet kommer från ett håll de aldrig kunnat förutse. Det blir alltmer uppenbart att något är väldigt, väldigt fel i Engelsfors. En ny organisation, Positiva Engelfors, får ett allt starkare grepp kring samhället. Det förflutna vävs ihop med nuet. De levande möter de döda. Banden som binder de Utvalda blir allt starkare, men de påminns åter om att magi inte kan lindra olycklig kärlek eller laga krossade hjärtan.

Även om jag tyckte om Cirkeln, så blev jag inte sådär betagen som många andra blev. Däremot tycker att jag Eld verkligen levererar. Tvåan, som så ofta blir en mellanmjölksbok i ungdomstrilogier och bara står och stampar, blir verkligt spännande. Vi lär oss alltmer om vad det innebär att vara utvald, varför de är så många den här gången, och vad Rådet egentligen är för ena typer. Det är verkligt spännande.

Ytterligare en anledning till att jag tycker så mycket om Eld är att vi kommer karaktärerna ännu mer på djupet. Ida får äntligen dela med sig av sin synvinkel. I första boken var hon reducerad till den elaka, ytliga och populära tjejen som tyckte om att göra andras liv till ett helvete. Visserligen kan de orden lätt fortfarande användas för att beskriva henne, men vi börjar se henne som en människa med goda sidor också. Även Minoo, Vanessa, Linnea och Anna-Karin får växa som människor. Relationen dem emellan fördjupas. Trots att det finns en del kärlek i boken, så är det vänskapen mellan tjejerna som får stå i centrum och det är gott.

Positiva Engelfors som dyker upp i Eld påminner mig om Rhonda Byrnes vedervärdiga Hemligheten. Båda rörelserna bygger på lagen om attraktion, att du drar till dig positiva saker genom att tänka positivt. Men om du tänker positivt och det ändå händer dig något dåligt? Då har du dragit det till dig på ett omedvetet plan. Byrne skriver rakt ut att människorna som dog på Titanic hade dragit det till sig. Då detta är en rörelse som av någon märklig anledning har fått stor genomslagskraft, känns Eld i högsta grad aktuell. Men om jag ska vara lite petig, så tycker jag att kopplingen till demonerna kommer lite väl sent och känns lite hafsigt utförd.

Eld är ändå en riktigt spännande bladvändare som jag hade svårt att lägga ifrån mig. Och slutet, det där slutet, varför gör ni så mot mig?

Betyg 4: Gillade den verkligen.

Andra delar i serien

Cirkeln (recension)

Eld

Nyckeln (recension)

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

1 svar på Eld av Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren

  1. Pingback: Månadsrapport: Februari 2021 - C. R. M. NilssonC. R. M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.