En dejt med Book Collector

Jag köpte dataprogrammet Book Collector förra året och tycker att det är ett väldigt smart program som definitivt underlättar att hålla koll på sina böcker. Det mesta av böcker som jag köpte och läste förra året finns infört i programmet. ”Problemet” är att jag har ju betydligt fler böcker än så och det tar verkligen tid att föra in allt i programmet. Hittills har jag bara fört in tre av mina hyllor och det återstår fyra plus lådorna med böcker jag har under sängen.

Projektet går långsamt framåt och den här veckan har jag ägnat några timmar åt det. Jag har hittat en massa spännande som jag halvt glömt bort. Ibland känns det bra att ”shoppa” i bokhyllan istället för bokhandeln.

Rensning

Av någon anledning faller det sig naturligt att jag, när jag för in böcker, även upptäcker böcker som tar onödig plats i min bokhylla. Jag har varit hängiven motståndare till att rensa ut böcker och trodde aldrig att det skulle gå, men när jag väl satte igång gick det lättare än jag hade trott. När jag kommer till vissa böcker, ställer jag mig själv ett antal frågor:

 • Har jag läst den? Tyckte jag om den?
 • Om den är oläst, vill jag läsa den eller var det ett slentrianköp?
 • Om den är läst, kommer jag läsa om den?
 • Har den något starkt känslomässigt värde? Härliga minnen från när jag läst den, present från någon jag tycker om och så vidare.
 • Har jag flera ex av den här boken?

Den här veckan har jag rensat ut 31 böcker. Det rör sig om allt från slentrianköp¹ och böcker jag inte tyckt särskilt mycket om till dubbletter² och böcker som kanske har varit bra, men som jag inte har starka känslor för.

¹Neon Genesis Evangelion var en mangaserie jag inte tyckte särskilt mycket om, ändå köpte jag på mig tio delar i den. The Garden Café at Rosendahl är en jättesnygg bok som jag har noll intresse av att läsa eller bläddra i och som jag mest köpte under en bokrea bara för att köpa något. Den sistnämnda har mina föräldrar

²Hur många ex av Min morbror trollkarlen har jag egentligen köpt på mig?

Det typiska

Den hylla jag har ägnat mig åt är min nyaste och största (som inte längre ser ut som den gör på bilden), men så gott som överst i hyllan har den ju en pocketavdelning. När jag gick igenom den, hittade jag till sist Shakespeares hemlighet av Jennifer Lee Carrell som jag skulle ha läst till boktolvan förra året men fick byta ut eftersom den var ”spårlöst” borta. Ironiskt nog letade jag i hyllan bredvid, men inte i denna därför att jag hade noll minne av att ha flyttat över den.

Det här är anledningen till att jag hatar när jag flyttar böcker. Jag kommer alltid bara ihåg var den har stått tidigare, aldrig den nya platsen.

Fortsättning följer

Härnäst ska jag ta tag i en mina inbyggda bokhyllor, men när det blir får tiden utvisa…

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning. Bokmärk permalänken.

12 svar på En dejt med Book Collector

 1. Monika skriver:

  Hoppas du får lika mycket glädje och nöje av programmet som jag har 🙂

 2. [Anna] skriver:

  Jag använde book collector men så krashade datorn och jag orkar inte börja om och nu har jag fått hem massa böcker sominte är i systemet om jag skulle få det att fungera igen… Men skönt med rensning, jag prov rensade lite nu före jul och det kändes bättre än förväntat så nu fortsätter jag att rensa lite nu och då och det är rätt skönt att minska ner antalet olästa som ändå stått och samlat damm i flera år 🙂

  • C.R.M. Nilsson skriver:

   Ja, det blir ju extra jobbigt när det händer, eftersom en inte har lite böcker.

   Skönt är det rätta ordet. Jag lyckades få in en hel del av mina nya böcker i hyllorna så att jag slipper ha så mycket högar på golvet 🙂

 3. Annika skriver:

  Jag älskar Book Collector och jag har Monika att tacka för att jag upptäckte programmet 🙂

 4. Therése skriver:

  låter som ett intressant program. Men vet inte om jag skulle orka att lägga in alla böcker. Får liksom lite nog av det på jobbet =)

  Men visst är det märkligt det där med rensning, först är det jättesvårt, när man väl börjat går det nästan lite väl bra:)

  • C.R.M. Nilsson skriver:

   Tror det blir en annan sak när ens egna böcker 🙂

   Håller med dig om rensningen. Samtidigt är det nästan skönt. Jag har haft en del böcker som jag inte gillat som har tagit upp onödig plats. Igår plockade jag ur en bok som jag uppriktigt avskyr och det är så skönt att ha kunna ställa en värdigare bok i dess plats 🙂

 5. Lottens bokblogg skriver:

  Jag älskar det här programmet. Men det tog mig rätt mycket tid en sommar att lägga in alla skönlitterära böcker 😉

 6. Lena skriver:

  Hur gör man för att sätta olika betyg? Om vi är fem personer i familjen och vill sätta olika betyg på samma bok för att få ett medelbetyg, hur gör man det?

  • C.R.M. Nilsson skriver:

   Tyvärr finns det, till min vetskap, i dagsläget ingen funktion som möjliggör att sätta flera betyg i Book Collector. Om ni vill sätta ett medelbetyg får ni nog räkna ut det manuellt och sedan föra in i programmet, tyvärr.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.