En förälskad man och andra berättelser

Betyg: ☆☆☆
Författare: Marilyn FrenchEn förälskad man och andra berättelser
Originaltitel: The Lover and Other Stories
Förlag: Natur och Kultur (1997)
Antal sidor: 211 sidor

Handling

Baksidetexten: I sju rikt varierade berättelser belyser och analyserar Marilyn French relationerna mellan kvinnor och män. Vare sig miljöerna är ett patriarkaliskt beduinrike eller salongerna på övre Manhattan åskådliggör hon kvinnans ständiga underläge, hur samhället omkring henne än ser ut. Vi möter här Marilyn French i en vass och inträngande civilisationskritik, men förmedlad genom den eleganta och tänkvärda berättarglädje som miljoner läsare älskar.

Kommentarer

Jag tycker väldigt mycket om Marilyn French sätt att skriva. Från första sidan av novellen En slavs dagbok är jag hooked och läser vidare. Jag tycker om meningsuppbyggnaderna, slukar de litterära referenserna och beundrar uttrycken och snitsen på språket.

Ändå är det bara tre berättelser av sju som griper tag i mig. Det är den första novellen som jag tidigare har nämnt, En slavs dagbok, även om det driver mig till vansinne att jag inte kan placera vart det är meningen att den ska utspela sig. Även novell nummer 2, Gå vidare till GÅ, med sin gravt störda huvudperson som har utvecklat ett spel kring att köra på andra, tycker jag är spännande och sträckläser. Därefter följer det några noveller som jag knappt kommer ihåg efter att ha läst dem, som jag blir tvungen att bläddra tillbaka och läsa om stycken, men det är förgäves då de inte gör något intryck. Den tredje och sista novellen som grep tag i mig är titelnovellen, En förälskad man, som handlar om en man som förälskar sig i en kvinna och placerar henne på piedestal. Jag tyckte det fanns lite igenkänningsfaktor i det, då det har hänt en eller två gånger att en kille har sagt att han är förälskad i mig, men det visar sig att han är förälskad i sin egen bild av mig och sedan vägrar släppa den.

Dessvärre tycker jag inte att den lever upp till den utlovade civilisationskritiken, även om vissa berättelser gör det. Överlag är En förälskad man och andra berättelser väldigt ojämn i kvalité med fruktansvärt bra berättelser och sedan mindre bra, ganska tråkiga, berättelser. Jag kommer nog ändå att ge Marilyn French en chans till.

Andra som har bloggat om En förälskad man och andra berättelser

Feministbiblioteket

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 svar på En förälskad man och andra berättelser

  1. Pingback: Lästa i februari 2013 - C.R.M. Nilsson

  2. Pingback: Boktolva 2013 - C.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.