En smakebit på søndag: Avalons dimmor

En smakebit på søndag

Varje söndag delar vi med oss av ett stycke från boken vi håller på att läsa just nu. Detta på initiativ av Mari på bloggen Flukten fra virkeligheten. Enda regeln är att spoilers undanbedes.

Den här veckan får det bli favorit i repris. Jag läser ingen annan bok än tegelstenen Avalons dimmor just nu. Om det finns något jag har svårt för så är det riktigt tjocka böcker. Särskilt om de, som den här, är indelade i bok 1, bok 2 och så vidare. Varför kunde man då inte ha publicerat banden var för sig? Jag skulle ha tyckt att det blivit enklare att läsa om man hade gjort på det viset.

Avalons dimmor är ett återberättande av kung Arthur-myten med kvinnorna i huvudfokus. Huvudpersonen är hans halvsyster Morgaine, som vigts som prästinna till Gudinnan, och ett annat fokus är hur det matriarkaliska Avalon ställs emot den nya patriarkaliska kristendomen.

En av de mest intressanta karaktärerna, även om jag inte upplever henne som särskilt sympatisk, är Guinevere. Zimmer Bradley har verkligen återuppfunnit henne och jag är nyfiken på hur det hela kommer att spela ut sig. Därför har jag valt en smakbit från hennes synvinkel. Smakbiten är från sidan 290:

Avalons dimmorPaniken inom Guinevere lättade något när hon fick hålla Igraine i handen, men ändå kändes det, när hon trädde ut genom porten, som om himmelen hängde över henne som ett väldigt hot, full av lågt hängande regnmoln. Stigen framför huvudbyggnaden hade trampats upp till ett hav av gyttja av hästarna. Ryttartåget höll på att ordna upp sig i färdordning nu, med fler män än Guinevere tyckte sig ha skådat på en gång i hela sitt liv tidigare, och allesammans hojtade de och skrek till varandra och hästarna gnäggade och hela borggården var en enda röra. Men Igraine höll henne i handen och Guinevere kröp ihop och traskade på vid hennes sida.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

26 svar på En smakebit på søndag: Avalons dimmor

 1. Åslaug skriver:

  Bøker fra disse tidsepokene er ofte spennenende. Fin smakebit i dag!
  Ha en gfin søndag!

 2. Monika skriver:

  Detta är en typisk bok som jag gärna skulle vilja läsa, men jag måste säga att omslaget har en avskräckande effekt på mig.

  • C.R.M. Nilsson skriver:

   Den är riktigt bra, så att hitta ett alternativt omslag skulle kanske vara något? 😉 Men vad är det som är avskräckande? Bortsett från att jag nu för första gången ser att hon idiotiskt nog håller i svärdseggen med bara handen. Jag grimaserar av sympatismärta bara jag ser det.

 3. Jag började läsa Avalons Dimmor för några år sedan men läste aldrig färdigt. Jag kommer inte ihåg varför eftersom jag gillade den. Men antagligen på grund av hur tjock den är..

  • C.R.M. Nilsson skriver:

   Jag gillar den också, men längden är definitivt avskräckande. Om den inte vore den sista boken i min boktolva skulle jag nog ha gett upp för ett tag sedan. Nu börjar jag långsamt närma mig mitten och efter det kommer det nog bli lite lättare…

 4. Jeg leste denne da jeg var 16 år og husker at jeg likte den godt 🙂 Så lenge boken er god, så går det bra om den er lang. Men jeg har forsøkt meg på en tykk OG kjedelig bok, noe som er et håpløst prosjekt…

 5. Beathe skriver:

  Denne boken har jeg ikke lest, men spennende tidsepoke så fører den opp på listen. Tusen takk for smakebit og ha en fin dag videre.

 6. Nilmas Bokhylla skriver:

  Jag har också lite svårt för tjocka böcker, tyvärr.

 7. astridterese skriver:

  En fin smakebit! Jeg har lest disse fire bøkene (flere ganger), men i en utgave hvor det var fire bøker og ikke en 🙂 De heter Drømmen om Avalon på norsk og er blant mine favorittbøker 🙂
  Ønsker deg en fin søndag!

  • C.R.M. Nilsson skriver:

   Verkar mycket smartare att ha publicera dem som fyra olika böcker. Det skulle gå mycket snabbare att läsa då jag skulle kunna bära med mig böckerna när jag åker 😉 Det är en bra bok.
   Ha en fin dag!

 8. Melusine skriver:

  En fantasy-serie med kvinner i hovedrollen høres bra ut, denne må jeg notere meg.
  Ha en fin søndagskveld 🙂

 9. Kake skriver:

  Takk for en fin smakebit! 🙂 Fikk kjempelyst å lese denne serien!

 10. Denne måtte jeg jo notere, ble solgt da astridterese sa det var en av hennes favorittbøker. Skal helt klart sjekkes ut:) Takk for boktips og smakebit!:)

 11. Lotten skriver:

  Tack för smakbiten. Jag förstår mig inte på det där när en bok blir två, rena lurendrejeriet tycker jag. Abercrombies böcker är så.

  • C.R.M. Nilsson skriver:

   Jag tror den publicerades i det här skicket, men istället för att dela upp den i del 1, del 2 osv så delar den in i bok 1 osv. Jag tror det hade varit lättare att läsa om de hade blivit separata böcker, då de är ganska fristående.

 12. Sara Pepparkaka skriver:

  Den här boken har jag läst, och jag gillade den då jag läste den. Men det var länge sedan.

 13. Kul att läsa. Jag har läst något av samma författare, men det var länge sedan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.