En smakebit på søndag: Cirkusdirektörens dotter

En smakebit på søndag

Varje söndag delar vi med oss av ett stycke från boken vi håller på att läsa just nu. Detta på initiativ av Mari på bloggen Flukten fra virkeligheten. Enda regeln är att spoilers undanbedes.

Cirkusdirektörens dotter av Jostein Gaarder är en av de böcker jag läser just nu. Den handlar om Petter som har en ovanligt livlig fantasi, men saknar viljan att själv skriva. Istället säljer han sina fantasier och idéer till författare. Nu svävar han i fara på grund av att folk är rädda för att det ska avslöjas att idéerna inte är deras.

Jag har läst Jostein Gaarder tidigare och tyckte om honom. Det här blir tredje boken jag läser av honom och jag är inte lika förtjust. Har svårt att komma in i den, vilket förmodligen beror på huvudpersonen. Jag kommer förmodligen utveckla dessa tankar i min recension senare när jag har läst ut den.

Med tanke på att jag inte är helt överförtjust är det underligt att jag hade svårt att välja vad jag skulle dela med av. Tills sist blev det denna smakbit är från s. 68-69:

Cirkusdirektörens dotterJag fick nya idéer hela tiden. De kunde flåsa mig i nacken, de kunde få det att kittla i magen, de kunde göra ont som öppna sår. Jag blödde historier och berättelser, hjärnan sjöd av nya påfund, det var som om den feberröda lavan vällde upp ur den heta kratern inne i mig.

Jag var alltid tankträngd, nästan alltid var jag tvungen att leta upp en plats där jag diskret kunde slå mig ned med papper och penna för att tanklåta mig. Det jag tappade ut kunde till exempel vara långa samtal mellan två eller flera röster i huvudet som brukade diskutera ett bestämt ontologiskt, epistemologiskt eller estetiskt ämne. Den ena rösten kunde säga: För mig är det helt uppenbart att människan har odödlig själv som bara för en kort stund har tagit sin boning i en kropp av kött och blod. Sedan kunde den andra rösten svara: Nej nej. Människan är ett djur som alla andra. Det du kallar själen är oupplösligt förbunden med en hjärna, och hjärnan är upplöslig. Eller som Buddha sa på dödsbädden: Förgängligt är allt som är sammansatt.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

18 svar på En smakebit på søndag: Cirkusdirektörens dotter

  1. Sara Pepparkaka skriver:

    Jag läste något av denna författare för länge sen. Ska bli intressant att se vad du tycker när du läst ut boken.

  2. Beathe skriver:

    Har ikke lest noe av denne forfatteren før, men det skal jeg få gjort en gang. Tusen takk for smakebiten:-)

  3. Lottens Bokblogg skriver:

    Känner igen författarens namn, men tror inte jag läst något av honom.
    Tack för smakbiten.

  4. Tine skriver:

    Har lest litt av Jostein Gaarder, men det er lenge siden. Denne har jeg ikke hørt om, så tusen takk for tips og smakebit. Ha en fin fin søndag videre 🙂

  5. Lena skriver:

    Jag har inte läst något av Jostein Gaarder men däremot hört att han skriver bra. Kanske något att pröva!

  6. Monika skriver:

    Har inte läst något av Gaarder, men det här känns lite för pratigt för mig 🙂

  7. astridterese skriver:

    En fin smakebit! Jeg liker også Jostein Gaarder og har lest flere gode bøker av han. Sofies verden står selvfølgelig i særklasse, men boken ”I et speil, i en gåte” (også laget film av) må være noe av det vakreste han har skrevet. Den handler om en liten jente som skal dø og er en sterk bok. Anfefales!
    Ha en riktig fin søndag!

    • C.R.M. Nilsson skriver:

      De två böckerna du nämner är just de två jag har läst 😉 Har dock inte sett filmatisering av I et speil, i en gåte, även om jag har sett filmatiseringen av Sofies värld.

      Tack 🙂 Ha en fin vecka!

  8. Jeg er en av få nordmenn som ikke har lest noe av Jostein Gaarder. Jeg har alltid sett for meg at det blir litt for filosofisk for min smak, men kanskje jeg ville like det om jeg bare hadde gitt ham en sjanse 🙂

  9. Melusine skriver:

    Det er synd å si det, men Jostein Gaarder har jeg lest lite av; kun litt i Sofies verden. Det må jeg gjøre noe med!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.