En smakebit på søndag: Feber

En smakebit på søndag

Varje söndag delar vi med oss av ett stycke från boken vi håller på att läsa just nu. Detta på initiativ av Mari på bloggen Flukten fra virkeligheten. Enda regeln är att spoilers undanbedes.

Jag är mittemellan böcker just nu. Igår läste jag ut Det röda fältet av Mo Yan och jag vet inte vad jag ska säga om den. Det är inte den värsta bok jag någonsin har läst, men det är inte heller en bok som jag rekommenderar. Den är däremot något av det blodigaste jag har läst.

Den bok jag tänker läsa härnäst är Feber av Maggie Stiefvater, som belöning för att jag har klarat NaNoWriMo. Det är uppföljaren på en bok som heter Frost, som jag läste i oktober, och handlar föga ovanligt nog om en flicka och en pojke. Det lite mer ovanliga är att innan förra hösten så var pojken Sam tvungen att spendera vintern som varg. Grace borde vara lycklig över att det har gått en hel vinter utan att han förvandlas, men något är fel med hennes själv. Febern rasar och vargen som alla trodde att hon hade besegrat växer sig allt starkare inom henne. Kommer hon själv att förvandlas när vintern kommer?

Eftersom jag inte hunnit börja läsa ännu, tänkte jag dela med mig av ett stycke från första sidan:

FeberFörra året var det här vad jag ville. Jag hade många skäl att önska att jag var en del i vargflocken i skogen bakom mitt hus. Men nu iakttar jag inte längre vargarna och väntar på att en av dem ska komma till mig. I stället är det vargarna som iakttar mig och väntar på att jag ska komma till dem.

Deras ögon, mänskliga ögon i varghuvuden, påminner mig om vatten – klarblått vatten som reflekterar vårhimlen, en brun bäck grumlad av regn, en grön sjö under algblomningen, en grå flod av isflak och snösörja. Det brukade vara Sams gula ögon som betraktade mig från de regndränkta björkarna, men nu känner jag blickarna från hela flocken. Tyngden av det som alla vet, men som ingen säger.

Vargarna i skogen är främlingar nu när jag känner till deras hemlighet. Vackra och lockande, men ändå främlingar.

Och bonus därför att jag älskar den inledande meningen:

Det här är berättelsen om en pojke som brukade vara en varg och en flicka på väg att bli en.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

22 svar på En smakebit på søndag: Feber

 1. Anette skriver:

  Å, så spennende! Skjønner godt at denne boken er belønning, for den høres innmari bra ut 🙂

 2. Monika skriver:

  Känner mig väldigt nyfiken på de här böckerna så det ska bli intressant att läsa vad du tycker sedan 🙂

 3. Beathesbokhylle skriver:

  Spennende smakebiter:-) Ha en fin søndag!
  Hilsen Beathe

 4. Nilmas Bokhylla skriver:

  Började på Frost men gillade inte riktigt, tyvärr..

 5. astridterese skriver:

  En nydelig smakebit! Dette er absolutt bøker jeg må lese! De hørtes virkelig fine ut! *noterer*
  Mo Yan står i min skal lese hylle, men det er Store bryster og brede hofter jeg tenkte jeg skulle prøve meg på.
  Ønsker deg en riktig fin søndag!

  • C.R.M. Nilsson skriver:

   Jag tycker jättemycket om dem och rekommenderar dem definitivt 🙂 Jag sträckläste Feber och blev helt tagen.

   Jag tror att Store bryster og brede hofter är mycket bättre än Det röda fältet. Åtminstone låter det som så när jag läser om den 🙂

 6. Artemisia skriver:

  Den her ble jeg kjempenyskjerrig på. Takk for fin smakebit..)

 7. Siljeblomst skriver:

  Jeg har hørt mange si at Maggie Stiefvater skriver så vakkert, og siden smakebiten også var både vakker og stemningsfull, så må jo det bety at oversetteren har gjort en god jobb. Og gratulerer med å fullføre NaNoWriMo!

  • C.R.M. Nilsson skriver:

   Hon skriver väldigt fint. Men det som drar mig till böckerna är till stor del Sam och Grace relation. Det är ett partnerskap där de kommunicerar med varandra. Han lyssnar på henne och hon lyssnar på honom. De fattar beslut tillsammans.

   Tack! 😀

 8. Lotten skriver:

  Den här boken vann jag i ett bokbloggslotteri och den var riktigt bra (jag var faktiskt lite förvånad…)! Jag som inte ens gillar såna böcker;-)

 9. Nilmas Bokhylla skriver:

  SV: Då tycker jag du ska läsa den 😀 Serien är rätt bra och man gillar framförallt Ruth Galloway! 😀

 10. Elin skriver:

  Jeg har lest de to første bøkene på engelsk og de er veldig fine. Har også den tredje boken liggende, må bare somle meg til å få startet på den:)

 11. Melusine skriver:

  Nå har jeg sett ”NaNoWriMo” minst tre andre steder bare i dag, så jeg måtte søke det opp for å finne ut hva det var…hehe! Så – gratulerer så mye for å ha fullført, klart du måtte ha en belønning 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.