En smakebit på søndag: We Should All Be Feminists

En smakebit på søndag

Varje söndag delar vi med oss av ett stycke från boken vi håller på att läsa just nu. Detta sker vanligtvis på initiativ av Mari på bloggen Flukten fra verkligheten. Enda regeln är att spoilers undanbedes.

Idag gör jag något så ovanligt som läser en bok jag redan har lyssnat på. Eller, jag har lyssnat på Chimamanda Ngozi Adichies TED-talk som senare blev We Should All Be Feminists. Hon har en intensitet och charm på scen som jag hoppas även återfinns i denna korta text, som tydligen ska vara en modifierad version av talet. Vad texten handlar om är ju rätt så uppenbart så jag tänker inte orda om det.

Smakbiten kommer från sidan 8:

Bildkälla: Goodreads.

But I remember that as I argued and argued, Okoloma looked at me and said, ’You know, you’re a feminist.’

It was not a compliment. I could tell from his tone – the same tone with which a person would say, ’You’re a supporter of terrorism.’

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

36 svar på En smakebit på søndag: We Should All Be Feminists

  1. Åslaug skriver:

    Jeg har lest et par bøker av Chimamanda, og hun skriver veldig bra! Fint å lese noe fra Afrika, av noen som kjenner landet.

  2. Lottens bokblogg skriver:

    Tack för smakbiten. Jag tror jag sett en bit av hennes TED-talk. Smakbiten är tänkvärd, det är synd att begreppet ”feminist” för många har en sådan negativ klang. Jag har hört det från mina egna barn exempelvis

  3. Jo men, feminister är farliga det vet väl alla – vill helst ta död på alla män helt *himlar med ögonen*. Den här ligger i bokhyllan och väntar på mig, mitt afrikastopp i Lyrans jorden runt-resa, får se om det blir någn utöver den…

    • C.R.M. Nilsson skriver:

      Jo, men jag äter män till frukost, gör inte du det? *himlar med ögonen* Jag har läst två böcker till Afrikastoppet och får nog nöja mig med det. Men jag vill egentligen läsa den där boken från Elfenbenskusten…

  4. Eva Trillian skriver:

    Den här har jag läst – den är basic feminism och väldigt bra. Jag gillar att den delats ut bland alla åk 2 (1?) på gymnasiet – men är tveksam över om alla skolor passat på att göra något bra att det goda underlaget och haft några diskussioner … tveksam som jag är över om det är så så hoppas jag innerligen att jag har fel!

  5. Monika skriver:

    Det känns ju inte helt bra att likställa feminist med terrorist, men helt ärligt så har ordet feminist en negativ klang även för mig. Det är synd, men jag har hört alldeles för många tankevurpor och ologiska tankegångar från ganska många som kallar sig feminister. Tanken är säkert god, men jag vägrar att särskilja någon del av befolkningen och kallar mig därmed humanist, vilket innefattar alla 🙂

  6. Ewelina skriver:

    Jag har inte sett hennes TED-talk men har funderat på att göra det och såklart är jag sugen på att läsa boken 🙂 Men det har bara inte blivit av än. Tack för påminnelsen!

  7. Lion´s Library skriver:

    Oj det låter som ett spänningsfält. Tack för smakbiten!

  8. Jag har också blivit kluven till ordet feminism, vars betydelse ändrats över tid. Tack för smakbiten.

    • C.R.M. Nilsson skriver:

      Men är det inte naturligt att betydelse förändras övertid? När en lyckas besegra större strukturella hinder så dyker det upp mindre, men minst lika skadliga, som kanske inte syntes tidigare.

  9. A ROOM OF MY OWN skriver:

    tack för smakebiten! har läst flera andra titlar av Adichie som jag gillat

  10. Låter som en viktig bok. Och det citatet träffar ju mitt i prick, för många tycker nog att feminister är både militanta och olustigta. Trevlig söndag!

  11. Åsa skriver:

    Tack för smakbit! Egendomlig liknelse, är nog inte så väl insatt, borde kanske läsa denna? Jämställdhet känns som ett ord jag ofta föredrar, mindre ”vi” och ”dom” på något vis… mindre laddat. Konstigt att det känns så, egentligen.

    • C.R.M. Nilsson skriver:

      Jag tycker absolut du ska läsa den 🙂 I en annan bok som jag håller på med nu, Rosa av Fanny Ambjörnsson, skriver hon lite om hur det kom sig att jämställdhetsbegreppet slog igenom så odramatiskt i Sverige och det handlade till viss del om att det osynliggör att det finns en maktdimension. För mig, som feminist, handlar det inte om vi mot dem, utan snarare att vi alla, oavsett könstillhörighet, måste arbeta mot strukturerna och att strukturerna slår mot och begränsar ALLA, oavsett kön.

  12. Bokdamen skriver:

    Den här har jag tänkt läsa i Lyrans Jorden Runt. Intressant smakbit att fundera kring… Tack för den! 🙂

  13. Boklysten skriver:

    Tack för smakbiten!

  14. Bokpool skriver:

    Tack för smakbiten!

  15. Marie Eggimann skriver:

    Tack för smakebiten, någon gång måste jag börja läsa på engelska

  16. Lena skriver:

    Tack för smakbiten. Denna är jag nyfiken på.

  17. Sara Pepparkaka skriver:

    Återstår att se då om boken och TED talks är alldeles precis lika varandra.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.