En smakebit på søndag: Kollektivt självmord

En smakebit på søndag

Varje söndag delar vi med oss av ett stycke från boken vi håller på att läsa just nu. Detta sker vanligtvis på initiativ av Mari på bloggen Flukten fra verkligheten. Enda regeln är att spoilers undanbedes.

Jag började igår läsa Kollektivt självmord av Arto Paasilinna, som jag blivit tipsad om av flera bokbloggare. En överste och en direkt träffas av en slump i en lada dit de båda har gått för att ta livet av sig. De kommer i samspråk och beslutar sig för att det är lite trist att begå självmord ensamma. Det måste finnas många självmordsbenägna personer i landet. Varför slår de sig inte samman och begår världens mest spektakulära kollektiva självmord?

Det är många som tycker att den här är hysteriskt rolig. Jag har läst ungefär halva och skrattat en gång, så jag och humorn klickar definitivt inte. Egentligen är det en bok jag borde lägga åt sidan och se om den passar vid ett annat tillfälle, men nu är jag för envis för att ge mig.

Smakbiten kommer från sidan 9:

Om hjärtat tog sig en vilopaus på låt oss säga hundra slag, för att dra andan, skulle det vara slutet. Då skulle de miljarder gånger Onni Rellonens hjärta dittills hade slagit inte betyda ett dyft. Sådan var döden. Tusentals finska män erfar detta varje år. Ingen återvänder för att tala om hur det sist och slutligen känns att dö.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

36 svar på En smakebit på søndag: Kollektivt självmord

  1. Ewelina skriver:

    Jag har läst några böcker av Paasilinna och det är en lite speciell typ av humor. Hoppas att boken blir bättre! Tack för smakebiten!

  2. Eva Trillian skriver:

    Som Ewelina skriver; Paasilinna har verkligen en speciell sorts humor. Har läst ett par böcker av honom. Den här tror jag att jag hoppar över – ämnet känns lite … ja, inget att skämta om?
    Önskar dig en skön fortsättning på söndagen!

  3. Bokhuset skriver:

    Jag tycker jättemycket om hans böcker. Men hysteriskt roliga är de inte ( det var ju inte En man som heter Ove heller för mig ), tvärtom ganska tänkvärda och med en del mörker tycker jag. Mörker med en skruv. 🙂

  4. Monika skriver:

    Det var egentligen den här jag hade tänkt läsa när jag var med i den nordiska läsutmaningen för något år sedan. Den fanns inte att köpa just då så jag valde en annan i stället. Men jag tror inte det blir fler Paasilinna för mig, det är inte alls min typ av humor.

  5. Marie Eggimann skriver:

    Jag tror jag läst den eller så var det en annan av samma författare men ja det blev inga fler böcker av denna författare.

  6. Linnea skriver:

    Jag har läst en annan av hans böcker och tyckte att den var heeelt värdelös. Jag tror inte att det här är böcker som har åldrats med värdighet…

    Den ljuva giftkokerskan är titeln på den jag läste. Humorn är lite som den i de mest löjliga familjefilmer man kan tänka sig. Typ dratta på ändan-humor. Alla karaktärer är stereotyper skruvade till max, som i en platt, tramskomedi för 10-åringar. Riktigt, riktigt, riktigt usel bok.

  7. Jag tyckte om den, men tyckte den var mer humoristisk än skratta rakt ut.

  8. Maddes bokblogg skriver:

    Har inte läst något från den här författaren. Tack för smakbiten!

  9. Lottens bokblogg skriver:

    Tack för smakbiten. Jag har läst en av honom, och nej, jag tyckte inte alls det var hysteriskt roligt!

  10. Bokdamen skriver:

    Tack för smakbiten. Tänkt att jag ska testa någon gång för att se hur Paasilinna skriver och om det är något för mig. Men det har inte blivit av då jag inte varit/är så sugen. Känns lite som att det kanske inte är min typ av humor.

  11. Robert W skriver:

    Så intressant med kommentarerna här. Det tycks inte råda koncensus kring bokens kvalitet.

  12. A ROOM OF MY OWN skriver:

    skönt att höra att vi är flera som inte klickar med Paasilinna! mina syskon gör allt för att omvända mig… tack för smakebiten!

  13. Ewa K skriver:

    Min man gillar Paasilinna har jag för mig och vi har säkert någon av hans böcker i hyllan. Kanske skulle jag läsa.

  14. Kajsa skriver:

    Tack för smakbiten. Det här är en författare som jag inte läst något av och jag är inte direkt sugen heller. Tror inte det är min sorts humor helt enkelt… 🙂

  15. Boklysten skriver:

    Min pappa var en Paasilinna-fantast och lyckades övertala mig att läsa några av böckerna. Men jag tyckte aldrig att de var så fantastiska som han tyckte, de funkade helt enkelt inte för mig. Tack för smakbiten!

  16. Sara Pepparkaka skriver:

    Just den här gillade jag faktiskt. Men annars har det inte riktigt funkat med den här författaren och mig.

  17. astridterese skriver:

    Jeg likte virkelig godt denne boken. Det var en mye finere historie enn jeg trodde på forhånd 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.