En smakebit på søndag: Lyckliga människor läser och dricker kaffe

En smakebit på søndag

Varje söndag delar vi med oss av ett stycke från boken vi håller på att läsa just nu. Detta sker vanligtvis på initiativ av Mari på bloggen Flukten fra verkligheten. Enda regeln är att spoilers undanbedes.

Just nu läser jag Lyckliga människor läser och dricker kaffe av Agnés Martin-Lugand. Det är en egenutgiven debutroman som har gjort succé i Frankrike och nu även kommit hit. Faktiskt ett av vårens boksläpp som jag har varit mest nyfiken på.

Boken med sin fantastiska titel handlar om Diane, som blivit lämnad ensam kvar efter att hennes man och dotter dött i en bilolycka. Titeln refererar till hennes bokkafé, som nu står och förfaller eftersom hon inte lämnar familjens Parislägenhet. Vännen Félix försöker dock locka ut henne i verkligheten igen. För att få vara ifred, reser hon bort till Irland på obestämd tid. Där gör värdparet sitt allra bästa för att hon ska känna sig välkommen. Detsamma kan dock inte sägas om deras brorson, och Dianes granne, och otrevligare typ får en nog leta efter. Men till sist börjar hon se vad som döljer sig under den hårda ytan.

Det låter väldigt franskt och ganska förutsägbart, men boken är hittills bra. Sorglig, men bra. Det är den andra boken som jag läser i år som handlar om en kvinna som blir lämnad ensam kvar. Den första var Familjen jag hade av Bill Clegg. Att jämföra dem går inte riktigt, men min hjärna försöker ändå.

Dagens smakbit kommer från sidan 9:

Bildkälla: Goodreads.

Jag fick veta att de fortfarande höll på och busade i bilen i det ögonblick som lastbilen brakade in i dem. Jag tänkte att de dog skrattande. Jag tänkte att jag skulle ha velat vara med dem.

Och i ett år hade jag om och om igen sagt till mig själv att jag hellre skulle ha velat dö med dem. Min mitt hjärta slog envist. Och höll mig vid liv. Till min stora olycka.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

34 svar på En smakebit på søndag: Lyckliga människor läser och dricker kaffe

 1. tack för intressant smakbit!

 2. Monika skriver:

  Irland? Nu blev ju jag nyfiken 🙂 Ska till Irland i sommar är det tänkt och funderar lite på vad jag ska ha med mig för bok. Kanske denna vore något?

 3. Ewelina skriver:

  Titeln får mig väldigt intresserad av boken! Sen verkar handlingen också bra 🙂 Får nog skriva upp denna på min TBR! Tack för smakebiten!

 4. Marie Eggimann skriver:

  Tack för smakebiten, blir lite nyfiken även om jag kanske tror den är för långsam för mig.

 5. Inger Johanne skriver:

  Høres ut som en bok jeg kunne like 🙂 Takk for smakbiten!

 6. Nästan helt omöjligt att inte sitta och jämföra med andra historier, både böcker och filmer, tycker jag. Tack för smakebiten!

 7. Eva Trillian skriver:

  Tack för smakbiten. Har Cleggs bok på min önskelista. Den här var ny för mig.

 8. Lottens bokblogg skriver:

  Hm, den här hade jag på min läslista men det är lite svårt för mig att läsa böcker som handlar om någon som mister hela sin familj. Tack för smakbiten!

 9. Boklysten skriver:

  Tack för smakbiten!

 10. Lion´s Library skriver:

  Helt underbar titel 🙂 Jag blir nyfiken. Tack för spännande smakbit!

 11. A ROOM OF MY OWN skriver:

  titeln lockar, men jag blir förfärad av smakebiten! men tack!

 12. Lena skriver:

  Tack för en intressant smakbit som väcker nyfikenhet.

 13. astridterese skriver:

  Jeg har hørt noen som sier den er bra og andre som sier den er dårlig. Jeg har ikke lest den selv så jeg vet ikke, men jeg har den her så den burde jo bli lest 🙂

 14. Den boken klarar jag nog inte att läsa, gråter redan.

 15. Bokdamen skriver:

  Tack för smakbiten! Den här ligger i min läshög och väntar. Familjen jag hade läser jag nu 😉

 16. Underbar titel, men det låter inte riktigt som en bok för mig…

 17. Åsa skriver:

  Ja den här har jag ju siktat in mig på att läsa i år. Tack för smakbit!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.