En smakebit på søndag: A Mercy

En smakebit på søndag

Varje söndag delar vi med oss av ett stycke från boken vi håller på att läsa just nu. Detta på initiativ av Mari på bloggen Flukten fra virkeligheten. Enda regeln är att spoilers undanbedes.

Av en slump köpte jag förra sommaren A Mercy av Toni Morrison på en bokoutlet. Jag har varit lite nyfiken på henne som författare ett tag nu. En vän har försökt sporra mig till att läsa henne så att hon kan få veta om det är något jag rekommenderar, så det är väl bäst att jag lägger på ett kol.

A Mercy har den lilla flickan Florens i centrum för sina händelser. Bonden Jakob accepterar henne som betalning för en skuld och för henne till sitt hushåll. Där träffar hon sin nye ägares fru, deras tjänare Lina och den enigmatiska Sorrow, som räddades från ett skeppsbrott. Alla dessa kvinnor möter sina egna prövningar när Jakob försöker bygga sig ett liv under de tuffa förhållanden som rådde i Nordamerika på sextonhundratalet.

Smakebiten kommer från första sidan:

Don’t be afraid. My telling can’t hurt you in spite of what I have done and I promise to lie quietly in the dark—weeping perhaps or occasionally seeing the blood once more—but I will never again unfold my limbs to rise up and bare teeth. I explain. You can think what I tell you a confession, if you like, but one full of curiosities familiar only in dreams and during those moments when a dog’s profile plays in the steam of the kettle.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

12 svar på En smakebit på søndag: A Mercy

  1. Monika skriver:

    Toni Morrison har jag funderat på att läsa. Kanske kunde det få bli hon som blir Kaosutmaningens Nobelpristagare 🙂

  2. Bokdamen skriver:

    Det här är en författare som jag har funderat på att läsa men det har inte blivit av ännu. Blir lite mer sugen på att göra det när jag läser din smakbit. 🙂

  3. astridterese skriver:

    Jeg har også tenkt på å lese Toni Morrison. Men det har foreløpig blitt med tanken. Men hun står på TBR listen, så en dag kanskje? 🙂 Ønsker deg en fin søndag!

  4. Ewa K skriver:

    Har funderat på att läsa Morrison. Tack för smakbiten.

  5. Lottens Bokblogg skriver:

    Tack för smakbiten. Jag har läst flera Toni Morrisson men inte den här. Det var också ett tag sen jag läste något av henne.

  6. Sara Pepparkaka skriver:

    Jag har läst ”De blåaste ögonen” av den här författaren, men det var så länge sen att jag minns mycket lite av den boken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.