En smakebit på søndag: Pestens tid

En smakebit på søndag

Varje söndag delar vi med oss av ett stycke från boken vi håller på att läsa just nu. Detta sker vanligtvis på initiativ av Mari på bloggen Flukten fra verkligheten. Enda regeln är att spoilers undanbedes.

Den här veckan har jag hållit på med en riktig tegelsten: Pestens tid av Stephen King. Många anser att det är hans bästa roman och visst är den bra. Historien tar sin början när en gammal Cheva kraschar rakt in i en bensinstation. I bilen finns en svårt sjuk man och hans döda fru och barn. De tre har flytt undan en armébas som har forskat på biologiska vapen och där ett supervirus har släppts lös. Inom loppet av några veckor har större delen av mänskligheten smittats och dött av superinfluensan. Mänsklighetens få överlevande är splittrade och rädda. Snart börjar de drömma: om en gammal kvinna som kallar sig för mor Abigail och en man utan ansikte som skrämmer dem alla. Dessa två blir ledare för varsitt samhälle och en strid mellan gott och ont väntar.

Smakbiten kommer från sidan 111:

PestensTidStephenKing1447_fNågon hade gjort ett misstag. Antingen det, eller också var sjukdomen som Charles D. Campion hade fört till Arnette mycket mer smittsam än någon hade räknat med. Hur som helst hade säkerhetsåtgärderna på smittskyddscentralen i Atlanta inte fungerat, och Stu trodde att alla som hade arbetat där nu kunde göra direkta observationer på sig själva angående det virus som de hade studerat.

De tog fortfarande prover på honom, men de verkade vara halvhjärtade. Man slarvade med tiderna. Resultaten krafsades ner, och han misstänkte att någon ägnade dem flyktig uppmärksamhet, skakade på huvudet och stoppade dem i närmaste dokumentförstörare.

Det var inte det värsta. Det värsta var vapnen. Sköterskorna som kom för att ta blod-, saliv- eller urinprover åtföljdes alltid av en soldat i skyddsdräkt, och soldaten var beväpnad med en pistol i en plastpåse.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

34 svar på En smakebit på søndag: Pestens tid

 1. Marie Eggimann skriver:

  Den finns i bokhyllan men det var ett tag sedan jag läste den.

 2. Monika skriver:

  Den bästa bok jag någonsin läst (har jag sagt det förr?) 🙂 Det är bra att ha läst Pestens tid om man har tänkt att fortsätta läsa King 😉

 3. Lion´s Library skriver:

  Tack för smakbiten 🙂

 4. Robert W skriver:

  King är alltid en otäcking 😉
  Men jag blir klart nyfiken på boken!

 5. Lottens bokblogg skriver:

  Tack för smakbiten. Jag borde verkligen läsa något mer av Stephen King!

 6. A ROOM OF MY OWN skriver:

  har knappast läst något av Stephen King. men jag har sett ett par bra filmatiseringar och några dåliga. tack för smakebiten!

  • C.R.M. Nilsson skriver:

   Ofta tycker jag att filmatiseringarna nästan landar på den ”dåliga” sidan. Det finns några som jag tycker är riktigt bra, men andra som är katastrofer. Prata inte med mig om filmatiseringen av Drömfångaren.

 7. Boklysten skriver:

  Har läst någon bok av King för länge sedan, men hans böcker passar inte riktigt för mig. Tack för smakbiten!

 8. Evelina skriver:

  Jag måste verkligen läsa King snart! Blir påmind varje gång jag ser någon skriva om honom. Nu har jag ju dessutom en bok av honom i bokhyllan, så jag har snart ingen ursäkt för det heller 🙂 Tack för smakebiten!

 9. astridterese skriver:

  Selv om jeg er veldig glad i Stephen Kings bøker har jeg aldri lest The Stand. Jeg har selvfølgelig hørt om boken, og det kan faktisk være at jeg har den 🙂 (Jeg fant 10 Stephen King bøker på et loppemarked). Men jeg husker ikke titlene på dem. Så jeg skal gå og se om jeg finner den 🙂 Takk for tips og ha en fin sommer!

 10. Alldeles för otäckt för mig.

 11. Marika skriver:

  Den här minns jag att jag gillade när jag läste den. Tack för smakbiten!

 12. Anna skriver:

  Jag har bara läst en bok av King – Carrie – men vill verkligen läsa något annat också. Det är en punkt i Bokutmaningen 2016, och jag håller på att försöka bestämma om det ska bli en skräckis eller den om JFK-mordet… men nu blir jag väldigt sugen på Pestens tid. Tack för tips!

  • C.R.M. Nilsson skriver:

   Imorgon ska jag publicera en lista över de bästa böckerna jag har läst hittills i år och 11.22.63 kommer finnas med på den, så den tycker jag att du ska läsa 😉 Pestens tid är riktigt bra, den också, men jag tycker att den andra är snäppet vassare…

 13. Bokdamen skriver:

  Minns att jag gillade denna mycket när jag läste den för ganska länge sen. Tack för smakbiten! 🙂

 14. Blir sugen på den är, tack för smakbiten 🙂

 15. Åsa skriver:

  Trots att det var så otroligt länge sedan jag läste denna, då den först gavs ut i svensk översättning, trollades minnena om handlingen fram igen nu. En riktigt bra King. Tack för smakbit! 🙂

 16. Sara Pepparkaka skriver:

  Jag läste och gillade, men oj så länge sen det känns.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.