En smakebit på søndag: Star Myths

Söndag och då är det En smakebit på søndag. Det går ju ut på att vi ska dela med oss av ett stycke från den bok vi läser just nu.

Den här veckan håller jag på med boken Star Myths av Marianne McDonald. Det är en hyllvärmare, vilket per min definition är en bok jag köpte minst för ett år sedan. Jag tror jag köpte den här förra året. I alla fall så är den rätt intressant.

Det är facklitteratur och redogör för de olika myterna bakom stjärnbilderna. Främst de grekiska, men en del arabiska och kinesiska myter förekommer. Andra mytologier nämns också. De är dock inte så förekommande som de andra. En del tolkningar av myterna som tas upp är väldigt speciella, såsom kommer illustreras av mitt smakprov från sidan 42:

Freud equated the Gorgon with the female genitalia. (Freud often noted a symbolic displacement of the genitalia upward to the head.) Since according to Freud women have penis envy, this myths shows her overcompensation by developing a whole bunch of pseud-penises. The head of snakes (fmeale genitalia) that turns onlookers to stone might imply that the gazer develops a priapism. Philip Slater disagrees with this interpretation, saying the gazer suffers sexual paralysis. He interprets the whole story in terms of a boy possessing his mother. The father is absent, so the only threat to the child is his mother’s own aggressive and resentful sexuality. Perseus/child kills Medusa/mother substitute, depriving her of her sexuality (cutting off her head/genitalia, the snakes as the pubic hair.)

Min min när jag läst det här var ganska oslagbar…

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

16 svar på En smakebit på søndag: Star Myths

 1. Monika skriver:

  Alltså, det här med Freud… han måste ju ha varit, hmm, annorlunda. Kanske hade han behövt en terapeut.

  • C.R.M. Nilsson skriver:

   Freud var väldigt speciell och han tänkte väldigt mycket på sex. När jag pluggade psykologi fick jag vet att alla de här utvecklingsstadierna som han ligger bakom egentligen gällde pojkar och att han kom på den medan han behandlade unga kvinnor! Hur han fick allt att gå ihop sig är ett under…

 2. Beathe skriver:

  Tusen takk for smakebiten! Ha en fin dag videre:-)

 3. Nilmas Bokhylla skriver:

  Den låter ganska intressant faktiskt!

  • C.R.M. Nilsson skriver:

   Den är väldigt intressant just i det att den gör en jämförelse mellan de olika myterna, men det finns en del märkliga tolkningar. Dessutom är författaren ganska ofta ute och cyklar när det gäller nordisk mytologi.

 4. Ja han Freud og sine teorier, hehe:) Takk for smakebiten, høres ut som en interessant bok:) Ha en fin søndag!:)

 5. astridterese skriver:

  En fin smakebit, tror jeg .-) Jeg har kanskje Freud litt i halsen, han hadde noen veldig spesielle meninger! Ideen med å lese om mytene bak stjernebildene var derimot interessant. Det kunne jeg tenke meg 🙂
  Ønsker deg en fin søndag!

 6. Lotten skriver:

  Ha, ha, jag tror jag skulle slängt boken i väggen:-) Eller snarare gått och svurit över Freud… Tolkningarna kan vara nog så intressanta. Tack för smakbiten.

 7. Marika skriver:

  Klart han gjorde! Haha! Jag har inte läst nåt av eller särskilt mycket om Freud, men har en känsla av att han förknippade mycket med genitalier.

  Men boken verkar intressant. 🙂

 8. Melusine skriver:

  Å lese om opprinnelsen til mytene bak stjernebildene er interessant!
  Ha en fin uke 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.