En smakebit på søndag: Tidsresenärens hustru

En smakebit på søndag

Varje söndag delar vi med oss av ett stycke från boken vi håller på att läsa just nu. Detta på initiativ av Mari på bloggen Flukten fra virkeligheten. Enda regeln är att spoilers undanbedes.

En av de böcker jag läser just nu är Audrey Niffeneggers Tidsresenärens hustru. Det är en lite udda bok som handlar om en man med en genetisk avvikelse som gör att han reser i tiden. Det är också en kärlekshistoria då han vid en av sina tidsresor träffar sin blivande fru och är en del av hennes liv från början.

Jag gillar den. Jag tycker om Niffeneggers sätt att skriva och gillar alla småfakta som hon har sprängt in i berättelsen. Jag gillar båda huvudpersonerna – Henry och Clare – även om jag hittills har en väldigt komplicerad relation till Henry.

Jag tänkte ta ett stycke precis från början, från första sidan:

Tidsresenärens hustruCLARE: Det är svårt att bli övergiven. Jag väntar på Henry och vet inte var han är, jag undrar om han mår okej. Det är svårt att vara den som stannar kvar.

Jag har mina sysslor. Tiden går fortare på det sättet.

Jag somnar ensam och vaknar ensam. Jag går på promenader. Jag ser vinden leka med skräp som legat under snön hela vintern. Allt verkar enkelt nog tills man börjar tänka på det. Varför skärps kärleken  av frånvaron?

För längesedan drog männen ut till havs och kvinnorna väntade på dem. De stod på strandkanten och lät blicken svepa över horisonten för att få syn på de små skeppen. Nu är det jag som väntar på Henry. Han försvinner ofrivilligt, utan någon förvarning. Jag väntar på honom. Varje ögonblick som jag väntar känns som ett år, en hel evighet. Varje ögonblick är långsamt och genomskinligt som glas.Genom varje ögonblick kan jag se en oändlighet av ögonblick som står i kö, som väntar på sin tur. Varför har han gått dit jag inte kan följa med?

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

32 svar på En smakebit på søndag: Tidsresenärens hustru

 1. Beathe skriver:

  Tusen takk for smakebiten, har ikke lest noe av forfatteren før men jeg har denne stående i hyllen, så den skal bli lest om litt. Ha rn fin søndag

 2. Monika skriver:

  Jag har inte läst boken, men väl sett filmen 🙂 Hade ingen aning om att det var en bok på den tiden.

 3. Den här har jag tänkt läsa hur länge som helst känns det som! Måste ta och skaffa den så att det blir av nångång!

 4. Sara Pepparkaka skriver:

  Det här är en sån bok jag var väldigt förtjust i när jag läste den.

 5. Åslaug skriver:

  Kvinner som venter på mannen er et kjent motiv. Her hvor jeg bor står en statue av en kvinne med barn som stirrer utover havet. Har ikke lest boka, men takk for smakebiten. Ha en fin dag.

 6. Tine skriver:

  Takk for fin smakebit. Har sett boken, men ikke fått meg til å plukke den med hjem. Ha en strålende søndag!

 7. Marika skriver:

  Den här har jag läst. Ganska speciell, men jag gillade den. 🙂

 8. Melusine skriver:

  Virker som en fin historie – takk for smakebiten!

 9. Lottens Bokblogg skriver:

  Tack för smakbiten. Känner igen titeln, men det kanske är från filmen.

 10. Lena skriver:

  Tack för smakbiten. Verkar vara trevlig och intressant handling!

 11. Tones bokmerke skriver:

  Det kan virke som en bok som utfordrer en som leser. Både det du skriver og kommentarene til boken i Bokklubben. Men det er greit å vite, ikke minst for en bok som er på over 500 sider. Takk for smakebiten og boktipset.

 12. astridterese skriver:

  Dette er en av mine store favoritter. Jeg så filmen men det var en skuffelse, boken er utrolig mye bedre 🙂 Ha en riktig fin søndag!

 13. Liz skriver:

  Jag älskar den här boken!

 14. Dez skriver:

  Tankene mine vandret til filmen, Benjamin Buttons hvor Brad Pitt spiller hovedrollen. Karakteren til Brad blir født gammel, og blir etter hvert år yngre og yngre. Han får noen få år med sin livs store kjærlighet, inntil det blir et for stort gap ettersom han blir yngre og hun eldre.

  Takk for fin smakebit og godt boktips – tittelen er notert : )

 15. Tack för smakbiten och jag funderar på att skriva ner den till min måste läsa lista 🙂

 16. Jeg elsker denne boken og den står på min liste over bøker som må leses på nytt en vakker dag. Tusen takk for at du delte en smakebit fra boken 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.