En smakebit på søndag: Vårmåne

Boken jag läser just nu heter Vårmåne – En berättelse från Kina och är skriven av den kines-amerikanska författaren Bette Bao Lord. Den gavs ut 1981.F Det är en av böckerna jag har valt till min boktolva, det vill säga tolv böcker av författare jag inte läst tidigare. Jag har haft den här och en annan av hennes, Mittens hjärta, i flera år utan att de har blivit lästa, så det var väl i taget.

Vårmåne tar sin början under slutet av artonhundratalet och boken är döpt efter huvudpersonen. Hon växer upp och åldras i ett Kina under förändring, där gamla idéer kämpar mot nya idéer influerade av väst, där landet tvingas anpassa sig eller att riskera att hamna i oklang med resten av omvärlden. Ett Kina som tvingas öppna sig utåt mot omvärlden. Det är även ett porträtt över inte enbart hur det var att leva i Kina under den här tiden, utan mer särskilt hur det var att vara kvinna under den här perioden.

Det här smakprovet  är från sidan 155 (historisk kontext: detta sker strax innan Boxarupproret):

”Snälla du berätta för mig vad som hände sedan vi gett oss iväg.”

Han ryckte på axlarna. ”Det var inget viktigt. Inget viktigt alls.”

Hon kunde inte bara ha inbillat sig. Det måste ha varit något särskilt, tänkte hon.

”Jag är din hustru. Du måste berätta för mig.”

Han nickade, men sade inget mer förrän de var inne på sitt rum. Då tog han hennes hand. ”Du såg det mesta. Men när spelet var slut tog hertigen plats på scenen igen. Han höll ännu ett tal och när han talade om fienden pekade han på mig.”

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

20 svar på En smakebit på søndag: Vårmåne

 1. Beathe skriver:

  Tusen takk for smakebiten:-) Denne boken ble jeg veldig nysgjerrig på og boken er notert ned. Ha en fin dag videre og kos deg med boken.

 2. astridterese skriver:

  En fin smakebit, men en bok jeg ikke har hørt om. Jeg har lest, og likt, flere bøker med handling fra Kina så jeg noterer meg denne og.
  Takk for tips og ha en riktig fin søndag!

 3. Bokens handling er fra Kina, høres spennende ut!:) Et spennende land, denne måtte noteres ned:) Takk for smakebiten og ha en fin søndag!:)

 4. Åslaug skriver:

  Takk for smakebiten. Boken høres ut til å være noe jeg liker. Må sette den på listen min! Ha en fin søndag.

 5. Julie skriver:

  Høres spennende ut! Likte omslaget. Takk for smakebiten, ha en fin dag videre. 🙂

 6. Karete skriver:

  Tusen takk for smakebiten. Denne boken fikk jeg veldig lyst å lese. Virker som en vakker bok. Eller kanskje det bare er det svenske språket? Uansett, boken er satt på TBR lista mi 🙂 Ha en fortsatt fin søndag.

 7. Det er så roligt å oppdage bøker jeg aldri har hørt om tidligere. Boxarupproret er en historisk hendelse jeg ikke vet så mye om, måtte lese litt på Wikipedia 🙂

 8. Marika skriver:

  Den här boken läste jag någon gång på 90-talet. Jag har för mig att jag tyckte om den då, men jag minns den inte så väl nu. Den flyter ihop lite med ”Köksgudens hustru” och andra böcker som också utspelar sig i Kina och som jag läste då. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.