En smakebit på søndag: Amerikanska gudar

Då var det söndag igen och dags för en smakbit från en av böckerna jag läser just nu. Den jag läser mest intensivt är Amerikanska gudar av Neil Gaiman. Jag har haft lite svårt att komma in i den, vilket troligtvis beror på att översättningen är lite knepig. Den innehåller en del slanguttryck som jag måste fråga andra vad de betyder innan jag kan fortsätta läsningen.

Amerikanska gudar handlar om Shadow, som precis har avtjänat sitt straff i fängelset. På planet till sin hemstad och fruns begravning, träffar han Mr Wednesday. Wednesday erbjuder honom ett jobb. Shadow accepterar motvilligt jobbet och dras då in i ett äventyr där gamla gudar ställs mot de nya.

Smakbit från s.44:

”Jag tycker inte om dig, mr Wednesday, eller vad du nu heter på riktigt”, sa Shadow. ”Vi är inte vänner. Jag vet inte hur du tog dig av planet utan att jag såg dig eller hur du kunde hitta mig här. När vi är färdiga med varandra sticker jag. Och om du gör mig förbannad sticker jag också. Fram till dess ska jag jobba för dig.”

”Utmärkt”, sade mr Wednesday. ”Då är vi överens.”

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

20 svar på En smakebit på søndag: Amerikanska gudar

 1. Beathe skriver:

  Tusen takk for smakebiten:-) Dette er en bok jeg ser frem til å lese. Ha en fin dag videre:-)

 2. Liker tittelen på denne:) Kos deg med boken og takk for smakebiten:) Ha en fin søndag!:)

 3. Melusine skriver:

  Jeg har lurt på om jeg skal lese denne boken, har i alle fall satt den på leselisten. Takk for smakebiten 🙂

 4. astridterese skriver:

  En flott smakebit!
  Jeg har lest Amerikanske guder på engels og elsket boken! Jeg vet at den straks kommer på norsk og da skal jeg absolutt lese den en gang til!
  Neil Gaiman er en av mine favorittforfattere og han skuffer ikke 🙂
  Ha en riktig fin søndag!

  • C.R.M. Nilsson skriver:

   Jag tror jag skulle tycka bättre om att läsa den på engelska, än på svenska om jag ska vara ärlig. Lite märklig slang i översättningen. Jag upptäckte Gaiman förra året och letar efter fler av hans böcker att läsa hela tiden 🙂

 5. Marika skriver:

  Den här boken är bra! Jag borde läsa om den, tror jag. Hoppas du också gillar den. 🙂

 6. Lotten skriver:

  Tack för smakbiten! Författaren känner jag ju till men faktiskt inte boken.

 7. Julie skriver:

  Åh, denne skal jeg lese! Jeg har den i hylla, og jeg elsker Gaiman, så det er en skam at jeg ikke allerede har lest den. Takk for smakebiten, og ha en strålende dag videre!

 8. Monika skriver:

  Den där Neil Gaiman känns det lite som att jag borde läsa.

 9. Henrik Johansson skriver:

  Egentligen hade det varit helt korrekt om han hade fått heta Mr Onsdag, varför kommer framgå senare.

 10. Stig skriver:

  Denne kommer snart ut på norsk, jeg gleder meg til å lese den! Takk for smakebiten! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.