En underbar jävla jul

Regissör: Helena Bergström
Manus: Helena Bergström
Skådespelare: Robert Gustafsson, 
Maria Lundqvist, Anastasios Soulis, 
Anton Lundqvist, Rakel Wärmländer, 
Michalis Koutsogiannakis, Inga 
Landgré, Helena Bergström, Kajsa Ernst, 
Peshang Rad, Rikard Wolff
Produktionsår: 2015
Längd: 108 minuter

Exempel på var den kan köpas i olika 
format
Bluray | CDON, Discshop
DVD | CDON, Discshop

Simon och Oscar har varit ett par i tre år, vilket mer eller mindre accepterats av deras familjer. Tillsammans med sin nära vän Cissi har de köpt ett renoveringsobjekt i Bromma. På övervåningen har de prioriterat ett rum som nu står klart: barnkammaren. Cissi är i nionde månaden. Vem som är pappan är mindre klart. Det kan vara Oscar eller Simon. I vilket fall ska trion tillsammans bilda familj. Men de har skjutit upp i nästan ett år att berätta det för sina egna familjer. Nu finns det inte längre någon återvändo. Och vilken tidpunkt vore inte mer perfekt än julafton? Toleransens högtid. Dagen då alla måste älska varandra, och vara snälla mot varandra.

Svensk film brukar sällan locka, men jag har velat se En underbar jävla jul sedan den gick upp på biograferna 2015. Bättre sent än aldrig. På något sätt känns det här som en rätt typisk svensk dramakomedi: ta ett gäng omaka karaktärer, rör om och se hur det tar hus i helvete. Vi har bögparet som ska bilda familj med sin heteroväninna. Den enas familj är konservativ, homofobisk och rasistisk. Den andras familj är splittrad med en svensk mamma och en grekisk pappa. Mamman har träffat en ny kille, som är betydligt yngre och dessutom muslim. Här förväntas de ändå leka snällt och ha en fröjdefull jul. Givetvis går det åt pipsvängen.

En underbar jävla jul är rätt så underhållande och karaktärer, om än igenkännliga, är charmiga. De dramatiska ögonblicken sitter precis rätt i tonen. Filmen bjuder på snyggt foto, bra val av julmusik och fina skådespelarinsatser. Min favorit är nog Rikard Wolffs lilla roll som julvärd. ”Det sitter en tomte på månen” är ju genialiskt.

En underbar jävla jul är en charmig film som verkligen belyser hur helvetisk julen kan bli när olika familjer förväntas fira jul tillsammans i god ton.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i film och tv och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

9 svar på En underbar jävla jul

  1. Monika skriver:

    Jag har också velat se den här, ett bra tag, men jag ville inte äga den. Är lite allergisk mot Helena Bergström… Såg att den gick på julafton så jag spelade in den och tittade på juldagen. Tyckte den var helt OK, så typisk svensk och lite för mycket buskis för mig 🙂

  2. Lena skriver:

    Den är riktigt bra.

  3. Lottens bokblogg skriver:

    Sonen tittade på den på julafton så jag såg några korta bitar. Kändes för pinsam för min smak 😉

  4. Pingback: Månadsrapport: December 2017 - C.R.M. NilssonC.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.