Enola Holmes

Poster för Enola Holmes

Regissör: Harry Bradbeer
Manus: Jack Thorne
Skådespelare: Millie Bobby Brown, Sam Claflin, Henry Cavill, Helena Bonham Carter
Produktionsår: 2020
Längd: 121 minuter

Enola Holmes är den mycket yngre systern till två berömda bröder: Mycroft och Sherlock Holmes. Men medan de lever sina liv i London, så lever Enola tillsammans med deras egensinniga mamma. Mamman undervisar henne i allt som hon tycker att Enola bör kunna, vilket inte inkluderar att bete som en dam i societeten bör. När mamman försvinner spårlöst kommer Enolas båda bröder hem. Mycroft förfasas över Enolas brist på socialt maner, medan Sherlock är mer fascinerad av mysteriet framför honom. När Mycroft försöker skriva in henne vid en skola för unga damer, bestämmer sig Enola att ta saken i egna händer och rymmer till London för att leta efter mamman. Men hon finner sig indragen i mysteriet kring en ung viscount, som någon vill se död…

Enola Holmes är baserad på en bokserie med samma namn, författad av Nancy Springer. När Netflix började släppa trailers så blev jag genast förväntansfull. Dessvärre upplever jag inte att filmen är lika bra som jag hade hoppats. Visst är den nog så underhållande, även om Millie Bobby Browns (Enola Holmes) sätt att vända sig direkt till tittaren efter ett tag blir tröttsamt. Kanske är min invändning lite mot vad de har gjort med Holmesbröderna. Jag har svårt att se Mycroft (Sam Claflin, helt oigenkännlig) som fullt så misogyn som han är i filmen.

Att Enola Holmes är en feministisk vinkling av Sherlock Holmes gör filmen dock lite intressant. Det finns en briljant replik från en karaktär till Sherlock, när han uttrycker att politik är tråkigt, att det kan bero på att han är gynnad av systemet. Så det grundläggande budskapet gör filmen lite mer spännande, även om det ibland blir lite tunghänt utfört.

Det finns idel fantastiska skådespelare i Enola Holmes. Flera Harry Potter-alumner – Fiona Shaw, Frances de la Tour och Helena Bonham Carter – innehar mindre roller, vilket tillför filmen en hel del. Fiona Shaw har osviklig komedisk timing, medan Helena Bonham Carter är lysande som Holmesmamman. Och Frances de la Tour är så bra som bara hon kan vara. Henry Cavill porträtterar Sherlock, vilket han gör med bravur, och Sam Claflin är, som sagt, oigenkännlig som Mycroft och gör den otrevliga rollen övertygande. Men inte ens en parad av stjärnor, snyggt foto och bra musik, kan lösa att filmen är något för lång och inte bär sig hela vägen.

Vilket är synd. Enola Holmes var annars riktigt lovande, men utförandet brister något.

Betyg 3: Gillade den.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i film och tv och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.