Erotic Stories for Punjabi Widows av Balli Kaur Jaswal

Författare: Balli Kaur Jaswal
Förlag: Harper Collins (2017)
Antal sidor: 388 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Exempel på var den kan köpas i olika format
Inbunden | Adlibris, Bokus
Pocket | Adlibris, Bokus, CDON

När Nikki tar jobbet som handledare för en kurs i kreativt skrivande har hon vissa förväntningar på vad det hela ska innebära. Att undervisa ett antal änkor som varken kan läsa eller skriva var inte vad hon räknade med. Eller vilka berättelser och minnen de till synes konservativa kvinnorna skulle bära med sig. Hela sitt liv har Nikki försökt avlägsna sig själv från den traditionella Sikhgemenskapen, men finner sig nu åter indragen i den. Samtidigt som Nikki uppmuntrar kvinnornas röster att bli hörda under lektionerna måste de vara försiktiga så att Brödraskapet, en grupp med konservativa unga män, inte får veta vad som egentligen pågår under ”engelskalektionerna.” Samtidigt hänger spöket av Maya över dem alla, en ung kvinna som påstås ha begått självmord men som många i själva verket påstår blev mördad för att hon vägrade följa traditionerna.

Vissa böcker vill en läsa på grund av omslagen. Vissa vill en läsa på grund av titeln. Och visst är väl Erotic Stories for Punjabi Widows en fantastisk titel? Som tur är så är innehållet minst lika bra. Det är en hjärtevärmande och stundtals oerhört rolig berättelse om en grupp kvinnor som samhället förpassat till rollen som änka, som inte förväntas ha fantasier och begär längre, men som synliggörs som människor av kött och blod. Med fantasier, begär och brister och allt vad det innebär. Vänskapen som byggs upp mellan kvinnorna och den frigjorda, och enligt sig själv fördomsfria, Nikki är mycket ömsint och fint skildrad. Nikki visar sig bära med sig minst lika många fördomar om kvinnorna som de hyser mot henne och hon växer som människa under berättelsens lopp.

Även om det är vänskapen och kvinnornas röster som är det väsentliga för Erotic Stories for Punjabi Widows, så finns det ett spännande spår. Vad var det egentligen som hände Maya? Varför skulle en modern flicka begå självmord på ett traditionellt vis, av konservativt traditionella skäl? Nikki får alltmer veta vad det var som hände och alltmer växer sig den gnagande känslan av att det inte är något som riktigt stämmer med den officiella historien…

Erotic Stories for Punjabi Widows är en underhållande och känslig roman om kvinnlig vänskap och kvinnlig sexualitet.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

1 svar på Erotic Stories for Punjabi Widows av Balli Kaur Jaswal

  1. Sara Pepparkaka skriver:

    Den boken gillade jag också!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.