Ett steg in i fiktionens värld

Jag hittade den här någon gång förra året hos enligt O. Hon skrev så här: Vilka fiktiva personer, som lever i en bok, en film eller en tv-serie, skulle du vilja göra följande med?

1. Vilken karaktär skulle du kunna bli vän med?

Jag skulle nog kunna bli ganska goda vän med Oshima från Kafka på stranden (han är en av mina största favoriter bland fiktiva karaktärer, det är därför han är med så mycket den här veckan). Vi skulle förenas av vårt bokintresse. Likaså har jag en känsla av att jag skulle kunna bli ganska god vän med Alan Bennetts version av drottning Elizabeth II. Samma sak där: vi skulle förenas av vår kärlek till böcker.

2. Vilken fiktiv person skulle du aldrig vilja möta i verkligheten?

Ärligt talat så finns det nog ett par stycken, men en person som jag skulle springa i motsatt riktning om jag mötte på gatan vore nog Hannibal Lecter. Hannibal Lecter skrämmer ärligt talat skiten ur mig.

Jag skulle heller inte vilja möta Voldemort. När jag sitter i soffan och skriver detta är jag inte så rädd för Voldemort, men jag skulle nog bli rädd om jag mötte honom i verkligheten.

3.  Det är lördag och du har inga planer för kvällen. Vilken karaktär ringer du och vad gör ni?

 Jag ringer upp Sullivan från Maggie Stiefvaters Ballad när han var yngre och han tar med mig till den där irländska puben som förekommer i novellen The Hounds of Ulster. Då kan jag sitta tyst och lyssna på när de spelar.

4. Du behöver ett nytt jobb, vilken karaktär skulle du vilja arbeta med?

Jag skulle vilja säga Tony Hill från Val McDermids deckarserie, men med tanke på vad som hände i Fever of the Bone känns det kanske som om jag borde låta bli… Tony Hill var, för övrigt, en av anledningarna till att jag blev intresserad av psykologi. Mitt fokus har då förändrats från den kriminella hjärnan till att bli mer intresserad av behandling eller organisationsstruktur, men han inspirerade mig fortfarande.

5. Du ska starta en bokcirkel. Vilka fyra karaktärer bjuder du in och vilken bok diskuterar ni?

Sherlock Holmes, därför att han har sina udda små intresseområden och skulle säkert kunna tillföra intressanta analyser av olika scenarion. Margaret Prior, från Sarah Waters Affinity, verkade vara väldigt beläst och kunnig. Får jag ta Oshima igen? Därför då tar jag med honom också. Sedan Ash från Jesse Hajiceks The God Eaters, som även han var väldigt beläst. Vi skulle nog diskutera Vindens skugga av Carlos Ruiz Zafón. Jag tror alla skulle ha en hel del att säga om den boken.

6. Det är mitt i natten och du har tappat nyckeln och kan inte komma in. Vilken karaktär kontaktar du för att få hjälp?

Jag skulle nog kontakta Ziva från NCIS för att be henne dyrka upp låset. Alternativt Henry från Tidsresenärens hustru. De är båda väldigt duktiga på att dyrka lås.

7. Gör en resa tillsammans med en fiktiv person. Vart skulle du resa och med vem?

Jag skulle nog vilja resa med den namnlösa berättaren från Changing Planes av Ursula K. Le Guin. Jag är kluven om vi skulle resa till planet Ansarac med sina fågellika invånare eller, förutsatt att vi kom på ett sätt att inte skada det ömtåliga planet, till Zuehe. Jag kände smärtfylld längtan att besöka det planet när jag läste om det, men förstod att även om detta vore verklighet så skulle jag aldrig kunna resa dit.

8. Om du fick gifta dig med en fiktiv person, vem skulle det då vara?

Den här frågan har orsakat mig huvudbry ett tag (enkäten har legat halvfärdig i min utkast-mapp sedan förra året). Kanske skulle jag vilja gifta mig med en vuxen Sam Roth, förutsatt att han har gjort slut med Grace, då han verkar vara en väldigt mysig prick. Men ärligt talat så vet jag inte.

9. Du har problem som du skulle vilja diskutera. Vilken karaktär pratar du med?

Jag tror jag skulle vilja prata med Mara och Blues mostrar ifrån Kretsen av Maggie Stiefvater. De skulle i alla fall kunna ge mig en ganska tillförlitlig lösning av problemet, har jag en känsla av.

10. Hoppa in i en bok, film eller tv-serie. Vilken väljer du och vem blir din karaktär?

Jag skulle nog vilja hoppa in i Harry Potter-böckerna. Troligen skulle jag bli insorterad i Slytherin, eventuellt Ravenclaw, och spendera större delen av min tid i biblioteket. Quidditch skulle troligen inte vara något för mig, men jag skulle nog försöka tjata mig till en tidvändare för att kunna läsa så många kurser som möjligt. Madam Pomfrey skulle nog påpeka för mig att det inte skulle vara bra för min hälsa.

Så en boknördig slytherinare… På sätt och vis låter det inte så värst annorlunda gentemot den jag är i verkligheten.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i film och tv, läsning och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

2 svar på Ett steg in i fiktionens värld

  1. Carro skriver:

    Hannibal Lecter ger mig nästan rysningar, har ju tv-serie premiär idag dessutom. Can’t wait! 😉

    • C.R.M. Nilsson skriver:

      Jag tror jag står över tv-serien – har blivit lite känslig på senare år och har aldrig tålt kannibaler särskilt bra. Även om jag är säker på att Mads Mikkelsen kommer att göra en fantastisk rolltolkning 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.