Everything’s Eventual av Stephen King

everything's eventual

Betyg: ☆☆☆☆
Författare: Stephen King
Förlag: Pocket Books (2002)
Antal sidor: 583 sidor
Recensionsexemplar: Nej

Exempel på var den kan köpas i olika format
Pocket | Adlibris, Bokus, CDON

Beskrivning

Everything’s Eventual består av fjorton mörka berättelser. I den möter läsaren en man som är på väg att bli obducerad levande. En pojke möter en dag djävulen i skogen. Helvetet är repetition. En man råkar lifta med en död man. Och en författare upptäcker att tavlor kan ha en högst verklig påverkan på vår värld. Allt detta och mycket mer får läsaren möta i denna novellsamling.

Kommentarer

Under tidiga tonåren upptäckte jag Stephen King och det blev ett himlastormande möte. En tid slukade jag allt jag kunde ha hitta av Stephen King. Beviset för detta är att King är en av de författare jag äger mest titlar av. Men under gymnasiet försökte jag läsa Everything’s Eventual, men blev tvungen att överge den till förmån för en annan bok. Efter det blev det inget mer King. Förrän nu.

Det är en inte helt harmonisk återförening. I början är den rent utav katastrofalt. Jag upplevde att språket var ryckigt och klumpigt, som om något hade missats i redigering. Berättelserna jag tyckte om var i minoritet. Det kändes som om det hela var dömt till misslyckande.

Men någonstans kring den sjätte novellen börjar Everything’s Eventual att ta sig. Jag blir påmind om varför jag älskade Stephen King som tonåring. Hur det kom sig att jag kunde försjunka så fullständigt i de världar han skapade. Bara en novell till, tänker jag och slukar dem.

Jag skulle inte påstå att jag blir rädd av att läsa den här novellsamlingen. Den enda som lyckades skrämma mig var The Road Virus Heads North, en skrämmande berättelse om en författare som köper en tavla och upptäcker att dess motiv förföljer honom. Pulsen rusade ett tag efter det. Annars är det 1408 som kommer närmast att skrämma mig, men det var mer på ett sätt att jag tyckte att jag borde bli rädd. Den handlar om en man som ska bo en natt i ett hemsökt rum på ett hotell.

Andra favoriter är Riding the Bullet, där en ung liftare upptäcker att han åker tillsammans med en död man, och The Man in the Black Suit, som är Kings tolkning av Nathaniel Hawthornes Young Goodman Brown. I Kings version möter en ung pojke djävulen i skogen. Det är dock svårt att utnämna favoriter, eftersom jag en bit in i boken tycker om alla berättelser. Inklusive den långa Det mörka tornet-berättelsen, trots att jag inte har läst något i serien tidigare.

Everything’s Eventual börjar knackigt, men tar sig sedan och erbjuder en spännande läsupplevelse.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

4 svar på Everything’s Eventual av Stephen King

 1. Pingback: Månadsrapport: Oktober 2013 » C.R.M. Nilsson

 2. Monika skriver:

  Jag känner lite att jag kanske borde läsa om alla noveller, det var evigheter sedan jag läste dem, men samtidigt är det ju så mycket nytt som vill läsas också.

  1408 finns som film också, om du inte har sett den, men John Cusack i huvudrollen och till och med regisserad av en svensk 🙂

  • C.R.M. Nilsson skriver:

   Ibland tror jag att en får avsätta tid för att läsa om 🙂 Nytt är nytt, men ibland tycker jag att inget klår gamla favoriter.

   Jag har mycket svårare för skräckfilm än skräckböcker. En av anledningarna till att The Road Virus Heads North skrämde mig är nog att jag såg den filmatiserade versionen för ett antal år sedan.

 3. Pingback: Att skriva av Stephen King » C.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.