Ex Machina

Ex Machina

Regissör: Alex Garland
Manusförfattare: Alex Garland
Skådespelare: Alicia Vikander, Domhnall Gleeson, Oscar Isaac, Sonoya Mizuno
Produktionsår: 2014
Längd: 108 minuter

Caleb Smith arbetar på ett av världens största Internetföretag. En dag har han turen att vinna en veckas vistelse på VD:ns exklusiva, avlägset belägna ö. Vid sin ankomst upptäcker Caleb dock att VD:n Nathan har ytterligare ett syfte med hans besök. Nathan har nått enorma framsteg i utvecklandet av artificiell intelligens och behöver nu hjälp att testa Ava, sin senaste skapelse, för att se om hon verkligen har medvetande. Men ju mer Caleb lär känna Ava, desto djupare känslor får han för henne. Något som Nathan inte ser med blida ögon.

Efter att Agents of S.H.I.E.L.D. behandlade ämnet artificiell intelligens i sin fjärde säsong, gled jag ned i kaninhålet på det temat. Ex Machina är regisserad av Alex Garland, som även stod bakom regin i den briljanta Annihilation, vilket gjorde att förväntningarna blev rätt höga. Även om detta märks att det är hans regidebut.

För att klassas som en thriller, är Ex Machina tämligen långsam. Men ändå finns det något krypande där. Något som gör det svårt att sluta titta. En del beror på att det är så pass tankeprovocerande. Det känns som om det utspelar sig inom en snar framtid och väcker frågan kring vad som egentligen är mänsklighet. När anses någon ha ett medvetande och ett människovärde? Det är alltför tydligt att kvinnligt kodad artificiell intelligens hamnar någonstans i gråzonen och lätt exploateras.

Skådespelarmässigt bjuder Ex Machina på hög kvalitet. Alicia Vikander är särskilt bra i denna film, i rollen som den artificiella intelligensen Ava. Hon är på en gång sårbart mänsklig och samtidigt främmande. En karaktär med många bottnar som Vikander sakta låter oss lära känna. Både Domhnall Gleeson och Oscar Isaac lyckas vara smått obehagliga i sina roller, när det hela utvecklas till ett triangeldrama i skuggorna.

Ex Machina är en tankeprovocerande film med snyggt foto, elegant story och fina skådespelarinsatser.

Betyg 4: Gillade den verkligen.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i film och tv och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.