Fejkad orgasm: Spännande läsning

fejkad orgasmBetyg: ☆☆☆☆
Redaktör: Susanne Alakoski och Amanda Mogensen
Förlag: Ordfront (2008)
Antal sidor: 250 sidor

Slut hos förlaget. Finns säkert att få tag på begagnat.

Beskrivning

En bok som innehåller berättelser, essäer, statistik, fakta om något som alla vet finns, men som vi inte vågar prata om: fejkade orgasmer. Boken avser att förändra detta och öppna upp möjligheten att prata om de fejkade orgasmerna.

Kommentarer

Det känns som en märklig blandning mellan de vetenskapliga essäerna och de vardagliga berättelserna från kvinnor och män. Det mesta är intressant, även om en av essäerna, som hade sociologisk utgångspunkt, var kämpig att ta sig igenom. Ofta blev det att jag skippade essäerna och läste dem när jag kände för det. När jag hade ro nog att koncentrera på mig kände jag att de var väldigt intressanta.

Med tanke på att sex är något otroligt viktigt för de allra flesta, är det sorgligt hur dåliga de flesta är på att prata om det. Den mest gemensamma nämnaren i berättelserna, som jag upplevde det, är att människor inte kan kommunicera om sina behov och vad som känns skönt för dem. Detta beror kanske på en strikt mall för hur sex ska gå till: penetrerande samlag är det ”viktiga”, skitsamma att det inte är många personer med fitta som kan komma enbart från penetrerande sex.

Det är väldigt intressant, och upprörande läsning, men efter ett tag börjar berättelserna kännas alltför snarlika varandra. Ändå är detta en bok som jag tyckte var fascinerande och väldigt gärna plockade upp för att läsa. Det var de personliga berättelserna jag slukade och funderade kring. Boken väckte mycket tankar hos mig.

Däremot upplevde jag att urvalet av deltagarna var väldigt begränsat. De var alla i en snarlik ålder och den yngsta som deltog var född på 80-talet, tror jag. Dessutom hade de i mejlet de skickat ut enbart efterfrågat hetero- och bisexuella kvinnor, vilket jag ställer mig väldigt frågande till. Menar de att lesbiska inte fejkar, eller? Jag finner det osannolikt att så skulle vara fallet. Pluspoäng däremot för att det finns berättelser där män berättar om hur de fejkar och att de gör det av samma anledning som kvinnor.

Jag ogillar starkt att det är en återkommande företeelse om att kvinnor måste ta ansvar för sin egen orgasm. Kan vi inte istället säga att människor måste ta ansvar för sin egen orgasm? Att folk pratar om vad som känns skönt för dem, vad som är bra sex enligt dem, istället för att följa någon underlig mall för hur sex ska vara.

Fejkad orgasm är ett väldigt ambitiöst och intressant projekt, men det har sina brister. Det är ändå en väldigt läsvärd bok.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

1 svar på Fejkad orgasm: Spännande läsning

  1. Pingback: Månadsrapport: Maj 2013 - C.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.