Femton hundar av André Alexis

Femton hundar av André Alexis

Författare: André Alexis
Originaltitel: Fifteen Dogs
Översättare: Hanna Williamsson
Serie: Quincunx, #2
Förlag: Kalla kulor förlag (2017)
Antal sidor: 221 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

På en bar i Toronto sitter gudarna Apollon och Hermes och dricker tillsammans. I diskussionens hetta slår de vad, vilket får dem att skänka mänskligt medvetande till femton hundar på en veterinärklinik. Gruppen splittras snart i två delar: de som inte vill veta av sina nya förmågor och de som accepterar sin nya verklighet. Gudarna är åskådare när hundarna upptäcker världen på nytt, skapar nya band mellan sig och slåss mot sina tankar och känslor.

Femton hundar var lite av ett impulsköp på bokrean. Handlingen gjorde mig nyfiken och faktumet att den handlar om hundar avgjorde saken. Men mina förväntningar på boken var att det skulle vara något humoristiskt. Istället fick jag en kvasifilosofisk, modern fabel i stil med Flugornas herre. En värld där en plötslig förändring leder till att samhällets lagar och normer omkullkastas med direkt katastrofala och ibland våldsamma konsekvenser. En utforskning av vad det innebär att leva och att ha ett medvetande.

Det finns oerhört mycket lidande i Femton hundar, vilket gör det till kanske en av de mest deprimerande böcker jag läst. Jag berörs kanske mest av de hundar som är med kortast stund i boken. Agatha, en äldre labradoddle som väljer att stanna kvar på veterinärkliniken i väntan på sin matte. Vad hon är omedveten om är att matten har lämnat in henne för avlivning, men själv inte tänker vara med. Eller Lydia, som redan innan förvandlingen var nervös men efter förändringen blir djupt plågad vilket får katastrofala konsekvenser för henne. Det är grymma öden, som i närmast blir fotnoter i den övriga historien. Men de berör mig så pass illa att jag överväger att lägga undan boken.

En del saker med Femton hundar orsakar förvirring hos mig. Varför just Apollon och Hermes? Det känns inte riktigt, utifrån min ganska omfattande kunskap om grekisk mytologi, som den typ av vad som de skulle göra. Dessutom ansluter sig André Alexis i Femton hundar till den förlegade teorin om att hundars hela liv handlar om att dominera eller domineras, vilket definitivt inte är sant.

Även om jag tycker att Femton hundar är välskriven och att det finns bitar jag tycker om, så är det en bok jag i närmast önskar att jag inte hade läst på grund av effekten den hade på mig.

Betyg 3: Gillade den.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Ett svar på Femton hundar av André Alexis

  1. Pingback: Månadsrapport: Juli 2021 - C. R. M. NilssonC. R. M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.