Flicka möter pojke av Ali Smith

Omslagsbild Flicka möter pojke av Ali Smith

Författare: Ali Smith
Originaltitel: Girl Meets Boy
Översättare: Molle Kanmert Sjölander
Förlag: Bokförlaget Atlas (2017)
Antal sidor: 151 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Anthea och Imogen är så olika som två systrar kan bli. Imogen ordnar jobb åt Anthea på företaget där hon själv arbetar, det skrupellösa multinationella företaget Pure. Det är på så sätt som Anthea kommer att möta Robin, en orädd aktivist som inte drar sig för att protestera mot Pure. Förälskelsen är omedelbar och Anthea dras allt djupare in i proteströrelsen mot Pure, samtidigt som Imogen tycks klättra uppför karriärstegen inom företaget när grundaren får upp ögonen för henne. Imogen ställs inför dilemmat att ha en syster som motarbetar företaget hon jobbar på. En syster som dessutom utan förvarning förälskat sig i en annan kvinna.

Flicka möter pojke har tagit inspiration av Ovidius och hans berättelse om Iphis. I berättelsen har ett fattigt par inte råd med att få en flicka, vilket ska leda till att ett eventuellt flickebarn dödas. En gudinna stiger emellan och Iphis uppfostras som pojke, utan att hennes far vet om att hon egentligen är flicka. Hon förälskar sig i och förlovas med barndomsvännen Ianthe, men Iphis blir alltmer nervös och förtvivlad inför bröllopet. Gudarna bestämmer sig åter för att agera och förvandlar Iphis till en pojke på riktigt. Jag har svårt att se hur boken jag har läst relaterar till Ovidius berättelse, annat än att Robin berättar den för Anthea. Inte till den grad att ”i Ali Smiths händer har den antika myten flyttats till ett nutida Skottland”, som baksidestexten utlovar.

Jag har läst Smith tidigare och då blivit mycket förtjust. Flicka möter pojke blir dock lite av en besvikelse. Det finns en del av Smiths fantastiska språk i den, men inte ens de glimrande och insiktsfulla formuleringarna kan rädda att den här berättelsen känns märkligt planlös. Det tycks finnas en grundtanke om att skriva om vattenbrist och försök att kommersialisera vatten, men boken är för kort för att riktigt utveckla temat. Eller romansen. Eller karaktärerna.

Mina höga förväntningar på Flicka möter pojke grusades. Boken glider ur minnet redan i samma stund som jag har läst ut den.

Betyg 3: Gillade den.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Ett svar på Flicka möter pojke av Ali Smith

  1. Pingback: Månadsrapport: September 2020 - C. R. M. NilssonC. R. M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.