Frågestund: Favoritkaraktärer, del 1

Den fråga som Jessica ställde var denna:

Vilka är dina favoritkaraktärer? Både bland bokkaraktärer och filmkaraktärer

Eftersom frågan är så pass bred tänkte jag dela upp den i minst två delar. Eftersom jag inte fastnar så mycket för filmkaraktärer, tänkte jag att tv-karaktärer kanske är bättre.

Först ut är Ianto Jones från tv-serien Torchwood. Han är den som sköter arkiven inom organisationen och är lite alltiallo. Anledningen till att jag verkligen gillar honom är att hans syrliga kommentarer alltid får mig att skratta och är ljusglimten i avsnitten. Lite illustrerat av denna konversation i s2xe2 Sleeper:

Toshiko Sato: No, I can’t just hook something up! The entire telephone network is down.
Owen Harper: What about a mobile connection?
Toshiko Sato: [slowly] The. Entire. Telephone. Network. Is down!
Ianto Jones: Mobiles, landlines, tin cans with bits of string, everything, absolutely everything: no phones, phones all broken.
[holds up hand in imitation of telephone]
Ianto Jones: Hello? Anyone there? No! Cause the phones aren’t working!

En annan favorit är från en tv-serie jag har slutat tittat på, och det är doktor Spencer Reid från Criminal minds. Han är hyperintelligent med eidetiskt minne och har ett antal examina från universitetet. Eftersom han är yngst får han, i de säsonger jag har sett, ta på sig lillebrorsrollen till de övriga karaktärerna.

Hyperintelligent är ett ord som ofta återkommer bland mina favoritkaraktärer. Till exempel Sherlock Holmes, särskilt när Benedict Cumberbatch spelar honom. Jag skulle nog aldrig stå ut i verkligheten, men på tv är Sherlock definitivt en av mina favoriter.

Jag tror att jag tidigare har konstaterat att jag gillar tv-serier som bygger lite på Sherlock Holmes/Dr Watson-dynamiken, däribland platsar The Mentalist in. Patrick Jane är även han väldigt intelligent och den mentalist som titeln anspelar på. Ytterligare en karaktär som jag troligen inte skulle stå ut med i verkliga livet, men vars påhitt får mig att skratta eller stöna ”Jane”, lite lidande men affectionate, på tv.

White Collars Neal Caffrey är en femte favorit och han följer lite temat på de andra. Intelligent, otroligt bra på det han gör. Han är lite mer känslostyrd än mina andra favoriter, men det gillas starkt. Han är också en sådan karaktär som är bra på att få mig att skratta.

Jag kan inte låta bli att nämna excentriske Fox Mulder från Arkiv X. Även han är väldigt intelligent och har, liksom Reid, ett eidetiskt minne, men det som drar mig till honom är väl det att han vill tro. Sedan gör han ju dumheter som får mig att hålla för ögonen, men det är en annan femma…

Så vad kan vi konstatera om mina tv-favoriter? Att jag tydligen gillar intelligens och sarkasm.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i film och tv och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.