Frågestund: Favoritkaraktärer, del 2

Det har dröjt väldigt länge med svaret på den här, men jag har haft så mycket att göra att jag inte har hunnit sätta mig ned och fundera.

Vilka är dina favoritkaraktärer? Både bland bokkaraktärer och filmkaraktärer

Denna gång blir det bokkaraktärer. En av mina absoluta favoritkaraktärer, som ni vet, är ju Severus Snape från Harry Potter. Han har en intressant bakgrundshistoria som gör det lätt att förstå varför han är den han är idag.

Just nu har jag Hungerspelen på hjärnan, men serien har faktiskt gett mig två nya favoritkaraktärer. Den ena är Cinna, som är Katniss stylist i spelen, och vars manér och röst jag har så tydligt föreställt mig i huvudet. Den andra favoritkaraktären är Finnick Odair, som jag gillade från första stund och som bara blev en större favorit ju längre han var med.

Oshima är en mindre karaktär i Kafka på stranden, en homosexuell transman som är bibliotekarie. Det var en av de första queer-karaktärerna jag stötte på som inte var inom yaoi eller där det hela inte slutade olyckligt.

Jag är väldigt svag för vampyren Lestat, the Brat Prince, även om han stundtals driver mig till vansinne. Jag klarade till exempel inte av att läsa om The Tale of the Body Thief eftersom jag ville ruska om honom ordentligt så att han kanske fick lite vett i skallen. Men han har sina djupa sidor och är en väldigt underhållande karaktär att läsa om.

I Victor Hugos Les Misérables myllrar det av intressanta karaktärer, men en av mina favoriter är Enjolras, ledaren för studenterna som gör revolt. Han är passionerad och vill verkligen åstadkomma en förbättring. Dessutom är många överens om att utifrån det symbolspråk som Hugo använder när han beskriver Enjolras och sättet han skildras på, att han troligen är queer. En av de mest träffande beskrivningarna av honom: ”Enjolras was a charming young man, who was capable of being terrible.”

Det är några av mina absoluta favoritkaraktärer i litteraturens värld. Jag har säkert glömt bort någon i stunden som jag kommer bli trött på mig själv för att jag har glömt.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

2 svar på Frågestund: Favoritkaraktärer, del 2

  1. Carro skriver:

    Snape är en stor favorit hos mig också! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.