Frågestund: Showdown mellan Anne Rice och Haruki Murakami

Jag vet att Jessica hade ställt en annan fråga före den här, men jag kände att det blev kanske lite mycket prat om karaktärer under en och samma dag.

I en showdown mellan Anne Rice och Haruki Murakami, vem väljer du?

Det lustiga med den här frågan är att, som bekant, jag brukar ha svårt att välja en som något, men den här frågan är inte svår.

I en showdown mellan Anne Rice och Haruki Murakami, väljer jag Anne Rice. Lätt.

Missförstå mig inte: jag älskar Murakami. Han är definitivt en av mina mest lästa och omtyckta författare. Men det går inte att komma ifrån att han egentligen skriver om samma karaktärer hela tiden: den vilsna medelåldersmannen, den försvunna kvinnan, katten, den unga och oftast sexualiserade flickan och så vidare. Även med de fantastiska element som finns i hans böcker, så dröjer det inte länge förrän du inser att det egentligen är samma historia om och om igen. Och jag gillar honom, även om hans gubbsjuka tendenser stör mig nu för tiden. Men…

Men Anne Rice har en större repertoar. Hon kan skriva manliga såväl som kvinnliga karaktärer. Hon kan skriva allting från sadistisk erotik till en bokserie om Jesus barndom och uppväxt. Hennes karaktärer har kanske liknande grubblande tendenser, kanske är de nästan alla bisexuella, men ändå lyckas hon ta dessa drag och skapa fullfjädrade karaktärer som inte definieras enbart utifrån någon av dessa egenskaper. Jag lär mig alltid något via hennes böcker och de får mig alltid att tänka.

Jag hoppas att det framgår varför jag väljer Anne Rice. Vet inte om det blev så värst tydligt…

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.