Från A till Ö: Bokstaven P

Off topic – det känns inte som om det ligger sig rätt i tiden för mig att läsa The Complete Sherlock Holmes just nu. Anledningen till att jag känner så är att normalt sett slukar jag Sherlock Holmes, men sedan den första augusti har jag bara läst förordet i boken. Så den får vänta tills jag känner för det.

I denna veckas från A till Ö kör vi inte mindre än tre riktigt bra klassiker som finns i min bokhylla, facklitteratur och en barndomsfavorit. Ordet barndomsfavorit har figurerat väldigt mycket på bloggen den senaste tiden, så vi har väl anledning att misstänka att jag är på en nostalgitripp.

Pyttsan-Sa och hennes häst av Anna-Lisa Almqvist
När jag var riktigt, riktigt liten så var det här den bok jag ville att min mamma skulle läsa för mig allra mest. Sedan lärde jag mig läsa och läste den på egen hand hur många gånger som helst. Jag brukar skylla på den här boken för att jag så desperat vill ha en katt på grund av beskrivningen av kattungarna som finns i boken.

 

Psychology: The Science of Mind and Behaviour av Michael Passer
När vi fick denna tusen sidor långa bok tilldelade oss på vår psykologikurs, som skulle vara i fyra och en halv vecka, kändes det lite skrämmande att tänka att vi skulle läsa större delen av den. Men Passer och hans medskribenter bygger upp boken på ett sådant oerhört pedagogiskt sätt att materialet lätt fastnade för min del. Det är så här kurslitteratur ska se ut. Det finns inte nog med pengar i hela världen för att jag ska sälja den just nu (kanske om ett par år när den börjar vara omodern).

The Phantom of the Opera av Gaston Leroux
Jag är ett stort fan av musikalen. Det var i flera års tid som jag letade efter den här boken innan jag av en slump råkade få syn på den i en låda på Myrorna. Jag blev så glad när jag hittade den och att den blev lite av en besvikelse var väldigt sorgligt. Det blev lite väl mycket äventyrsbok på slutet för min del.

 

Paradise Lost av John Milton
“Better to reign in Hell, than to serve in Heaven!” och “The mind is its own place, and in itself can make a Heaven out of Hell and Hell of Heaven” är två citat från 1600-talsboken Paradise Lost. Milton skildrade Lucifers fall från himmelen till Evas frestelse på blankvers. Det är länge sedan jag läste den, men jag tyckte om den då när jag läste den.

The Picture of Dorian Gray and the Complete Short Stories av Oscar Wilde
Av de brittiska artonhundratalsförfattarna måste jag nog utnämna Oscar Wilde till min favorit. I den här boken finns hans roman, The Picture of Dorian Gray, och ett antal noveller. The Picture of Dorian Gray är ryslig, kvick och vacker på en och samma gång. Av hans noveller är den tragiska The Nightingale and the Rose den som griper mig mest och den får mig att gråta varenda gång.

Har du läst någon av dessa fem? Om inte, är det någon du skulle vilja läsa?

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 svar på Från A till Ö: Bokstaven P

  1. Nilmas Bokhylla skriver:

    Vissa böcker får man ju göra så med, blev mer sugen på Sherlock efter att ha läst Baskervilles hund 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.