Från A till Ö: Bokstaven S

Den här veckan tar vi oss en titt på fem av mina böcker som börjar på ’s’. Det blir lite bredd på det hela med filosofiska böcker, Anne Rice, Stephen King, lyrik och skräck där Sherlock Holmes möter Lovecrafts mardrömsvärld.

Sofies värld av Jostein Gaarder
Både jag och min syster älskade TV-serien som barn, men det dröjde till högstadiet innan jag läste boken. De hade den i skolbiblioteket och jag läste den två gånger innan jag köpte mitt eget exemplar under bokrean. Den kan anses vara tung, men jag älskade den. Filosofi tillsammans med Kinesiska var mina två favoritämnen när jag gick ut trean på gymnasiet. Stor del av mitt intresse för filosofi kan nog härledas till den här boken.

Servant of the Bones av Anne Rice
Detta är en av hennes fristående berättelser och handlar om Azriel. Som ung blev han förrådd och dödad, men hans själ bands till hans skelett. Azriel måste lyda den som innehar benen, oavsett vad det är de ber honom om. Det här är en av mina favoriter av Anne Rice och är en ruggigt bra skräckberättelse. Liksom de flesta andra av hennes romaner lyckas hon väcka de historiska miljöer till liv och jag slås alltid av häpnad inför hur mycket efterforskningar hon måste göra. Varmt rekommenderad.


Sommardåd av Stephen King
På svenska delade man av någon anledning in Four Seasons i två delar, varav den här är den första. Sommardåd innehåller novellen som ligger till grund för filmen Nyckeln till frihet samt en ruskig historia om en pojke som möter en nazist. Den första novellen är definitivt bäst, medan den andra är väldigt obehaglig.

Shadows over Baker Street (anatologi)
Sherlock Holmes möter H.P. Lovecrafts skräckvärld. En av dem som har bidragit till antologin är Neil Gaiman och hans novell heter A Study in Emerald. Det var min första kontakt med författaren och det som gjorde mig nyfiken på hans författarskap. Alla noveller är av varierande kvalitet, en del är häpnadsslående bra, andra är bara helt okej. Men för den som gillar både skräck och Sherlock Holmes så är denna samling perfekt.

Samlade dikter av Edith Södergran
Jag har tidigare skrivit ett ganska inlägg om Edith Södergran, men jag tyckte hon kunde få vara med igen. Hon är en av mina favoritpoeter där mina tre favoritdikter är Sången om de tre gravarna; Blekhjärtade natt samt Två vägar. Många av mina anteckningsblock från högstadiet har delar av Södergrans dikter klottrade över varenda tillgänglig yta. Hennes lyrik är så vacker.

Har du läst någon av dessa? Om inte, väcker de intresse?

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.